Vanwege problemen in mijn gezin ben ik deze week niet op de weegschaal geweest, ik kan jullie dus geen resultaten melden. Ik wil het deze week eigenlijk eens hebben over een mogelijkheid van het ontstaan van hardnekkig overgewicht. Dat kan al van baby af aan ontstaan….

media_xl_310108

Veel mensen met overgewicht hebben van jongs af aan al gewichtsproblemen.

Kwestie van aanleg of kwestie van onwetendheid?

Hoe vaak horen we mensen zeggen dat ze zware botten hebben, dat hun gewicht erfelijk is en dat hun hele familie het ook heeft? Is dit wel zo, hoe erfelijk is overgewicht eigenlijk, en zijn er andere oorzaken te vinden voor hardnekkig overgewicht? Ik vond op internet een interessant artikel hoe het vanaf de wieg al fout kan gaan, niet vanwege erfelijkheid, maar vanwege onwetendheid.

Te vroeg vaste voeding leidt tot overgewicht

Kinderen die al vanaf hun geboorte veel koolhydraten eten, vergroten de kans op een leven lang vol gewichtstoename en obesitas. Dat stellen onderzoekers van de University at Buffalo na een onderzoek bij dieren.

Zelfs als de volwassen ratten slechts een beperkte hoeveelheid calorieën kregen, was het effect van het voedingspatroon in de jeugd nog zichtbaar. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.

Koolhydraten

“Veel babyvoeding en -drankjes zijn rijk aan koolhydraten, voornamelijk enkelvoudige suikers”, vertelt onderzoeker Mulchand Patel. “We denken dat als je een kind te vroeg babyvoeding geeft de koolhydraatopname verhoogt. Hierdoor neemt de vorming van insuline toe en veranderen de metabole ‘instellingen’ waardoor het kind later in het leven ontvankelijker is voor overgewicht.”

Volgens de onderzoekers zijn na de geboorte de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier en neuronen nog niet volledig volgroeid. Daarom kan een afwijkend voedingspatroon in deze periode gevolgen hebben voor het rest van het leven.

Kritische periode

“Tijdens deze kritische periode wordt de hypothalamus – die onder andere eetlust reguleert – geprogrammeerd, waardoor je de rest van het leven meer eet”, aldus Patel.

Ouders moeten er dan ook voor zorgen dat kinderen geen vaste voeding krijgen voordat ze 4 tot 6 maanden oud zijn. Anders kan het zijn dat het kind zichzelf de rest van het leven caloriebeperkingen op moet leggen.

Patel: “Ook al heb je behoefte aan meer calorieën: zolang je ze niet inneemt, kun je een normaal gewicht behouden.”

Foodwatch.

Daarnaast kwam ik een campagne tegen van Foodwatch die stellen dat marketing gericht op kinderen betreffende ongezonde snacks en drankjes moet stoppen. zie hier de  Link

Dat kinderen beïnvloedbaar zijn en dus een kwetsbare doelgroep is om een ongezonde leefstijl aan te gaan propageren. Ik moet zeggen, het is zeer zeker het lezen waard, en ook het tekenen van hun burgerinitiatief  is iets waar ik jullie toe op wil roepen. Laten we bewust zijn van wat onze kinderen eten en drinken, en hoe de fabrikanten onze kinderen beïnvloeden.

Juist als je zelf hardnekkig overgewicht hebt, zou je wel beter moeten weten dat je kinderen dit ook aan te doen. De cirkel moet ergens doorbroken worden, en geen beter moment dan nu, begin bij jezelf en jouw eigen kinderen. Laten we proberen hen het beter te geven dan wij heb hebben. Lees, en wordt bewust….. onwetendheid is dan geen excuus meer…..

Op naar week 20, ik ben inmiddels zelf weer erg benieuwd naar mijn resultaten….

Groetjes,

Helga

 

  Love it? Laat het mij weten!