BLOGGER GUIDE || 10 Nieuwe Webdesign Trends (€)

 

Back with another blogger guide! Deze keer gaat het over design – ik studeer Communication & Multimedia Design dus het leek me leuk om hier eens een keer een artikel aan te wijden. Design is bijna het belangrijkste van een website en het evolueert voortdurend. Design is dynamisch, en in staat zich aan te passen aan vorm en functie. Juist door die constant veranderende natuur kan het een behoorlijke uitdaging zijn om bij te blijven met de nieuwste webdesign trends.

Momenteel ligt de focus bij webdesign op de gebruikerservaring, en het creëren van content die responsive, toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken is. De nieuwe webdesign trends zijn erop gericht om de gebruikerservaring gemakkelijk te maken en te perfectioneren. In dit artikel hebben we 10 nieuwe webdesign trends voor je op een rijtje gezet die je zelf kunt toepassen. Hulp nodig met het maken van je website, probeer dan eens de WordPress Handleiding uit, hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je jouw eigen WordPress website bouwt.

 

#1. Micro interacties

cut-copy-paste-micro-interaction

Micro interacties zijn de kleinere interacties tussen de grotere interacties, doorgaans zo klein dat de gebruiker er niet echt over nadenkt. Ze communiceren je status, veranderingen of trekken aandacht naar bepaalde gebieden. Ook geven ze feedback over voltooide handelingen.

Denk bijvoorbeeld aan het tikken op een alarm om deze uit te schakelen, een knop die van kleur verandert om de indicatie te geven dat erop gedrukt is, een “ding” dat aangeeft dat je een nieuwe reactie hebt op een afbeelding, enzovoorts. Micro interacties dragen bij aan een verbeterde algehele gebruikerservaring. De implementatie hiervan is nu de nieuwe norm bij zowel websites als mobiele apps.

 

#2. Kaarten

Het idee van kaarten is dat de meest relevante informatie over één onderwerp in één enkel kader wordt geordend. Op kaarten gebaseerde layouts zijn intuïtief en zonder uitleg te begrijpen. Grote hoeveelheden content worden in hapklare brokken gepresenteerd. Hierdoor wordt het makkelijker om de betreffende content te delen. Kaarten zijn dan ook zeer toepasselijk voor websites met veel user-generated content.

Het beste voorbeeld van het gebruik van kaarten is Pinterest. Maar we zien momenteel dat veel meer websites van deze webdesign trend gebruik maken. Kaarten zijn perfect voor sites met een responsive design, omdat dergelijke layouts gemakkelijk gereorganiseerd kunnen worden om zich aan verschillende schermformaten aan te passen.

 

#3. Minimalistisch design

Content is King, dat weten we al een tijdje. En door afleidingen in web design te elimineren zorg je dat de focus op de content gericht blijft. Wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan, ontstaat de populaire visuele esthetiek van het minimalisme. Het mooie van minimalistisch design is dat gebruikers in één oogopslag inzicht krijgen in de functies, content en locatie van belangrijke elementen. Daarbij profiteer je met een minimalistisch design van gereduceerde laadtijden, wat extreem belangrijk is voor zowel zoekmachine optimalisatie als gebruiksvriendelijkheid.

 

#4. Flat & Material Design

Afbeeldingsresultaat voor Flat & Material Design

Bij Flat Design is een ontwerp volledig ontdaan van opsmuk. Zo zijn er bijvoorbeeld geen diepte en schaduwen toegevoegd aan visuele elementen. Material Design gaat er vanuit dat Flat Design eigenlijk net wat te radicaal is; stilistische eigenschappen geven de gebruiker een beter idee van de positie van een object. In feite worden bij Material Design hiërarchie, betekenis en focus toegevoegd aan Flat Design. Hoewel Flat Design en Material Design voorheen als twee afzonderlijke webdesign trends werden beschouwd, zien we nu een hybride webdesign trend van Flat en Material Design ontstaan.

 

#5. Rijke animaties

Afbeeldingsresultaat voor animated website

Animaties in webdesign zijn er in alle soorten en maten. Van piepkleine spinners tot grote, levendige bewegende illustraties. Rijke animaties creëren een meer boeiende ervaring dan alleen statische afbeeldingen. Ze geven een soepelere visuele feedback, en maken de ervaring intuïtiever. Beweging kan ook worden gebruikt om de aandacht van de gebruiker naar bepaalde elementen toe te trekken.

 

 

#6. Dramatische typografie

Verbeterde resoluties (retina apparaten), sneller internet en de beschikbaarheid van font tools zoals Google Fonts en Adobe Typekit maken dit jaar tot het gouden tijdperk van typografie. Dit biedt jou meer mogelijkheden tot verrijken van de tekstuele content, en het aangeven van een visuele hiërarchie in tekst. Deze trend is dan ook heel handig voor Call-to-Action teksten. Ook draagt dramatische typografie bij aan het versterken van merk identiteit.

 

#7. Meer levendige kleuren

Afbeeldingsresultaat voor limecrime website

In 2015 kwamen felle kleuren weer terug in web design en in 2016 wordt dit naar een nog hoger niveau getild. We zien nog meer levendige kleuren, in grotere kleurpaletten. Verschillende tinten en gradiënten helpen om content te onderscheiden. Daarbij zorgt het voor een visueel stimulerend geheel, wat met name bij minimalistische websites een toegevoegde waarde heeft.

 

#8. Long scrolling

We zien steeds meer websites met long scrolling of infinite scrolling. Deze nieuwe webdesign trend vertaald zich zeer goed naar mobiele apparaten; kleine schermen betekenen meer scrollen, en het format werkt goed met touchscreens. Long scrolling simplificeert de navigatie en biedt meer storytelling potentie. Daarbij kan infinite scrolling een element van verrassing aan de gebruikerservaring toevoegen.

 

#9. HD visuals

Nu retina de standaard wordt, is 2016 het jaar van HD design. Levendige video’s, krachtige fotografie en rijke graphics zijn allemaal onderdeel van de beweging naar HD visuals. Gebruikers met HD apparaten verwachten HD visuals – het is de reden dat ze geüpgraded hebben! Het gebruik van video wordt aantrekkelijker, en kan helpen om de tijd die op een website wordt doorgebracht aanzienlijk te verlengen. Artistieke keuzes geven webdesigners meer controle over de stemming en sfeer die ze overbrengen.

 

#10. Illustraties

Gerelateerde afbeelding

Illustraties worden een populair alternatief voor stockfoto’s. Niet zo vreemd, want illustraties spelen meer in op de fantasie en verbeelding van de gebruiker en zorgen dus voor een sterkere persoonlijke connectie met de website. Je hebt met illustraties meer controle over zowel je content als technische details; de boodschap is vaak duidelijker dan bij foto’s en wordt dus ook sneller begrepen. Illustraties bieden meer creatieve vrijheid. Daarbij is het, vergeleken met een custom foto shoot, over het algemeen een stuk goedkoper om illustraties te laten maken.

 

Ik ben heel erg benieuwd of jouw blog of website al één of meerdere van deze webdesign trends bevat – of dat je die wilt gaan toevoegen. Ik ben heel erg benieuwd, dus laat het mij weten in de comments hieronder!

  Geen zin om een reactie achter te laten. Like dit artikel!
Volg:
Kim

Hi! Ik ben Kim. Een 22-jarige makeup enthousiast. Mijn voorkeur gaat uit naar high-end beauty, voornamelijk uit Amerika. Hier op mijn online plekje probeer ik je tips en tricks te geven, doe ik reviews over de nieuwste producten en laat ik regelmatig mijn favorieten zien!

Deel deze post:

3 Reacties

  1. 24 november 2016 / 23:22

    Ik zou wel iets opvallends aan m’n header toe willen voegen, misschien iets met HD of opvallende kleuren. Heb alleen geen flauw idee wat, want wil m’n logo er ook in houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *