Blogger Guide || 4 gouden tips voor WordPress SEO

In de bloggerguide heb ik al eens SEO tips gegeven om je blog beter vindbaar in Google te maken. In dit artikel zal ik me richten op het verbeteren van de vindbaarheid van WordPress blogs. WordPress heeft namelijk een aantal handige plug-ins die je leven nét iets makkelijker maken! Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.


Tip 1: De permalinks

Een permalink van een webpagina is de URL waaronder deze bereikbaar is. Zo is http://kimterstege.nl/bloggerguide/blogplatform-kiezen/ een permalink. De permalink uit dit voorbeeld is een mooie permalink. Als je de permalink leest dan geeft het je al een idee waar de pagina over gaat (een blogplatform kiezen bij bovenstaand voorbeeld). De permalink verteld ook aan zoekmachines zoals Google waar een pagina overgaat. Daarom zijn mooie permalinks ook belangrijk voor je vindbaarheid in Google.

Als je begint met een WordPress blog dan staat WordPress niet goed ingesteld voor mooie permalinks. WordPress staat standaard ingesteld voor permalinks welke er zo uit zien: http://kimterstege.nl/?=123. Een dergelijke permalink zegt ons en de zoekmachines helemaal niets over de inhoud van de pagina. In WordPress kan je onder Instellingen > Permalinks kiezen voor permalinks met de berichtnaam. Met deze instelling krijgen je permalinks automatisch de naam van je bericht in de URL. Dat ziet er dan zo uit: http://kimterstege.nl/berichtnaam

Let op: Als je al een WordPress blog hebt en je veranderd de permalink structuur van je blog dan zullen de externe links die naar je blog verwijzen niet meer werken. De interne links zullen nog wel blijven werken omdat WordPress automatisch alle interne links aanpast. Als Blog X echter een link naar een artikel op je blog heeft dan zal de niet meer werken. Dit kost je niet alleen bezoekers maar het kost je ook je ranking in Google. Voor je ranking in Google zijn het aantal links naar je site belangrijk.

Dit kan je oplossen door redirects te maken. Met een plugin zoals Redirection kan je oude URL’s doorsturen naar je nieuwe URL’s. De SEO linkwaarde van je backlinks blijft daarmee bewaart.

 

SEO in WordPress
Tip 2: Maak je WordPress blog responsive

Een responsive WordPress theme is een theme welke geschikt is voor desktop, smartphone en tablets. Bij een responsive theme past je site zich aan op het apparaat waarmee je blog wordt bezocht. Zodat je blog altijd prettig leesbaar en bedienbaar is ongeacht de manier waarop men je site bezoekt. Een responsive design is erg belangrijk geworden nu het grootste deel van de mensen surft met een mobiel apparaat. Door een responsive theme te gebruiken doe je niet alleen je lezers een groot plezier maar je doet er ook je ranking een groot plezier mee. Google geeft websites welke responsive zijn namelijk een hogere waardering.

Ga daarom altijd voor een responsive Theme als je een WordPress blog begint. Om te controleren of je WordPress Theme al responsive is kan je gebruik maken van de Google Mobile Friendly test.

 

Tip 3: maak je blog snel

Sites welke snel laden krijgen van Google een hogere waardering. Het is daarom belangrijk dat je blog snel laadt. Dit is natuurlijk ook prettig voor je bezoekers.  Om je WordPress blog sneller te maken kan je een aantal acties ondernemen. Zeker als je een beautyblog hebt zal je veelvuldig gebruik maken van foto’s en afbeeldingen. Het liefst in een zo hoog mogelijke kwaliteit zodat je bezoekers goed alle details kunnen zien.

Het nadeel van grote afbeeldingen is echter dat het laden van de pagina’s langer zal duren. Het is niet nodig om kleinere afbeeldingen te gaan gebruiken. Met een de WordPress plugin WP Smush kan je de bestandsgrote van je afbeeldingen automatisch kleiner maken zonder dat de kwaliteit van de afbeeldingen minder wordt. Het gebruik van deze plugin is eenvoudig. Met 1 muisklik kan je per keer 50 afbeeldingen comprimeren.

Op een blog zal je per pagina ook vaak meerdere afbeeldingen hebben, misschien zelfs tientallen per pagina. Dit zorgt er voor dat het lang kan duren voordat een pagina geladen is. Met de plugin Lazy Load zorg je ervoor dat afbeeldingen pas geladen worden als deze zichtbaar worden. Zo staat je webpagina toch snel op het scherm. Zodra men naar beneden scrollt om de tekst te lezen worden de afbeeldingen geladen zodra deze in het zicht komen.

PHP

Plugins kunnen ervoor zorgen dat je WordPress blog traag wordt. Gebruik daarom altijd alleen maar de plugins welke je echt nodig hebt. Een manier waarmee je de snelheid van je WordPress blog drastisch kan verbeteren is door gebruik te gaan maken van een cache plugin. Bij WordPress worden de webpagina’s normaal gesproken bij ieder bezoek berekend aan de hand van PHP berekeningen. Het maken van deze berekeningen kost tijd waardoor een blog traag kan worden. Met een cache plugin worden al deze berekeningen al van te voren gemaakt. De uitkomst van deze PHP berekenen wordt klaar gezet in de vorm van de uiteindelijke HTML pagina. Dat klinkt misschien allemaal heel erg technisch, maar waar het omgaat is dat je met een cache plugin je blog een stuk sneller kunt maken en dat je er niet veel technische kennis voor nodig hebt.

Er zijn tal van cache plugins voor WordPress te installeren. Een cache plugin waarvoor je nauwelijks technische kennis nodig hebt en waarmee je zo aan de slag kan is de WP Super Cache plugin.
Wordpress SEO tips

Tip 4: gebruik een SEO plugin

De Yoast SEO plugin is verreweg de meest gebruikte SEO plugin voor WordPress. Waar je deze plugin voor nodig hebt is voor het instellen van je page titles en je metadiscriptions. Iets wat gek genoeg niet standaard kan in WordPress.  De page titles en je meta discriptions zijn super belangrijk voor de SEO van je blog. Als je in Google iets opzoekt dan krijg je de page titles van de webpagina’s in het blauw te zien en de meta discriptions in het grijs.  De page title verteld de zoekmachine waar je pagina overgaat en de meta discription is een belangrijke samenvatting van de content op je pagina.

Met de Yoast SEO plugin kan je tevens een XML sitemap inschakelen. Er wordt dan in je robot.txt een link opgenomen naar een pagina waarop je sitemap te vinden is. In deze sitemap vinden de zoekmachines al de pagina’s van je blog. Zo weet je zeker dat de zoekmachines alle pagina’s kan vinden en indexeren.

Bovenstaande WordPress SEO tips zijn een kleine greep van de verbeterpunten welke je door kunt voeren op je blog. Wil je meer weten over WordPress SEO dan nodig ik je uit om het uitgebreide WordPress SEO artikel op Sharketing.nl te lezen.

 

Heb jij wat geleerd van deze tips of heb jij nog een gouden SEO tip? Laat het mij weten!

  Geen zin om een reactie achter te laten. Like dit artikel!
Volg:
Kim

Hi! Ik ben Kim. Een 22-jarige makeup enthousiast. Mijn voorkeur gaat uit naar high-end beauty, voornamelijk uit Amerika. Hier op mijn online plekje probeer ik je tips en tricks te geven, doe ik reviews over de nieuwste producten en laat ik regelmatig mijn favorieten zien!

Deel deze post:

2 Reacties

  1. 11 november 2016 / 07:04

    Dit is een goed artikel en bewaar ik.
    Ik kan het gebruiken voor handige en zeer goede tips.

    Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *