TIPS & ERVARINGEN: 1 jaar als gastblogger

Het is tijd voor feest! Een verjaardag hier op de blog. Ik ben al weer een jaar gastblogger hier! Hoera. Benieuwd wat ik geleerd heb in een jaar bloggen? Kan je wel wat tips gebruiken of ben je gewoon nieuwsgierig hoe ik het allemaal ervaren heb? Lees dan zeker verder.

Een jaar al weer. De tijd is super snel gegaan! Inmiddels is het al meer dan een jaar want mijn eerste artikel hier verscheen op 17 augustus 2016. Daar las je mijn ervaringen met een liquid lipstick van Jeffree Star. Spannend dat ik het vond! Nu zijn we een jaar verder en heb ik veel geleerd van Kim. Graag deel ik mijn ervaringen met jullie.

 

Waarom gastblogger?

Dit antwoord is heel simpel maar niet het meest chic. Ik had niet genoeg discipline en inspiratie voor een eigen blog. Ik heb het een paar keer geprobeerd. Toen begon ik super enthousiast maar wist ik nog niet waar ik op moest letten. Al snel zwakte mijn enthousiasme af en later bloedde het dood. Als gastblogger kon ik zelf bepalen hoe vaak ik wilde schrijven en de basis is er al. Het klinkt heel stom, maar ik hoef me geen zorgen te maken over lay-outs, hosting en dat soort dingen. Wel voel ik mij verplicht om iedere keer goed werk te leveren. Schrijven voor Kim voelt voor mij als een privilege. Ik kan namelijk mee op haar netwerk. Daarom wil ik het ook graag goed doen en vind ik het erg als ik het een keer niet red vanwege school, werk, of mijn onvermogen tot plannen. Het schrijven als gastblogger is erg tof om te doen en je hebt een heel andere verantwoordelijkheid.

Fun Fact: Voor Kim een oproep plaatste op Facebook, had ik nog nooit van haar, haar blog of instagram gehoord.

“Gewoon stukjes schrijven”

Waar ik met mijn eigen hobby blogjes vaak maar gewoon stukjes schreef, ligt het niveau hier echt wel anders. Ik probeer altijd dezelfde opbouw te behouden en wat serieuzer te schrijven. Niet alleen maar “kletsen” maar ook inhoudelijk ingaan op bijvoorbeeld de achtergrond van een merk. Ook fotografie, wordpress en SEO waren nieuw voor mij. Foto’s maakte ik eerder altijd met mijn telefoon maar nu schiet ik met een spiegelreflex. (Vorige week kocht ik een nieuwe, yay!) WordPress had ik nog nooit van gehoord en toen Kim begon over SEO moest ik dat eerst googlen. Op het gebied van SEO (Search engine optimization, dus hoe maak ik mijn artikel vindbaar) heb ik veel geleerd maar ik kan nog zoveel leren. Dit is denk ik toch wel een van de moeilijkste dingen aan bloggen. Hoe maak ik mijzelf vindbaar, hoe bouw ik een netwerk op en hoe behoud ik dit? Wat dat betreft kan ik nog veel leren van Kim, vooral als je ziet hoe snel ze groter wordt in de beautyscene. Ik heb geleerd dat bloggen veel meer is dan leuk je mening delen over een product!

PR & Events

 

Mijn eerste event was van Beauty Kitchen en dat vond ik zo spannend! Ik leerde hier allemaal bloggers kennen en moest echt uit mijn comfortzone komen want ik kende NIEMAND. 

Jullie zullen je vast afvragen: “Mag je wel eens naar events en krijg je wel eens gratis spullen?” Als eerste, gratis is een raar woord om te gebruiken. Ja ik krijg wel eens via Kim een pakketje, maar dit is omdat Kim keihard heeft gewerkt om een naam op te bouwen. Het is dus niet zo dat je “zomaar” gratis spullen krijgt. Als ik voor Kim naar een event mag en ik krijg een goodiebag, vraag ik altijd eerst aan Kim of zij het wil. Waarom? Omdat ik nooit bij zo’n event terecht was gekomen als ik als mijzelf was gegaan. Ik kan gaan omdat ik voor iemand schrijf die daar hard voor gewerkt heeft en niet omdat ze dat 22 jarige meisje uit het oosten van het land zo leuk vinden. Dat is een tip die ik jullie mee wil geven. Als je schrijft voor iemand, besef jezelf even wat die persoon heeft moeten doen om te komen waar hij of zij nu is. PR pakketjes zijn heel tof, maar horen er niet standaard bij. Je blogt niet voor de pakketjes, je blogt om je passie te delen. En als je op een event komt, verbaas ik mij er iedere keer weer over hoe je daar behandeld wordt. Iedereen is super vriendelijk en je mening wordt oprecht gewaardeerd. Dit vind ik echt wel iets heel moois!

Veel meer dan bloggen

Dit is een supertoffe lip art van Mariska. Mariska is een van de meiden die ik heb leren kennen via Instagram.

Voor ik voor Kim begon te schrijven, kende ik alleen de grote beautyblogs zoals VeraCamilla, Beautylab en Miss Lipgloss. Ik leerde dat de Nederlandse beautywereld veel groter is dan deze blogs en dat de instagram wereld nóg veel groter is. Ik denk persoonlijk dat Instagram op dit moment groter is dan de blogs. Het aanbod op Instagram is gigantisch! Maar er is zo ontzettend veel talent en er zijn zoveel leuke mensen. Zo heb ik nu een clubje meiden waar mee we regelmatig kletsen (via whatsapp of iets dergelijke) over make-up, over onze Instagram pagina’s en helpen we elkaar met tips en adviezen. Waarschijnlijk had ik deze meiden, en de hele beautyside van Instagram, niet leren kennen als ik hier niet had geschreven.

Wees jezelf

Een tip die je niet vaak genoeg kan geven is: wees jezelf. Ook al blog je voor iemand anders, probeer je eigen dingetje te doen. Niet zo dat je tegen de haren van de blog instrijkt, dat is ook niet wat ik bedoel. Maar laat jezelf zien, schrijf zoals je graag schrijft en deel je oprechte mening. Niemand is geïnteresseerd in een stuk wat precies lijkt op wat Kim, of Daphne, of Rebecca zou schrijven. We zijn allemaal uniek en wees niet bang om een keer een grapje te maken. Dat ik voor Kim schrijf, betekent ook niet dat ik alles vind wat zij vindt. Probeer je eigen mening te houden en die te durven delen! 

Ik vind het echt heel erg tof dat ik hier al weer een jaar mag schrijven. De ene keer ben ik wat actiever dan de andere keer maar ik blijf het met veel plezier doen. Ik leer veel, ik krijg veel kansen en ben nog niet van plan om te stoppen.

Volgende week zal ik weer wat meer reviews gaan oppakken omdat ik dan wat meer in een rustig ritme kom en hopelijk meer tijd krijg om toffe blogs te schrijven!

Wat vind jij belangrijk als je een blog leest?

 

  Geen zin om een reactie achter te laten. Like dit artikel!
Volg:
Sharity

Hoi! Ik ben Sharity, 22 jaar en student aan de PABO. Naast mijn opleiding ben ik gek op make-up. Budget, high-end, gewoon uit Nederland of helemaal uit Amerika, I love it all! Van mij zul je vooral dingen lezen over onbekende, vooral Amerikaanse, merken.

Deel deze post:

2 Reacties

  1. 31 augustus 2017 / 11:30

    Lijkt me wel leuk om gastblogger te zijn, maar ik heb al niet zo veel tijd voor mijn eigen blog meer.

  2. 30 augustus 2017 / 12:06

    Gefeliciteerd dat je nu al een jaar gastgblogger bent ;-)
    Ga zo door….

    Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *