KimterStege.nl | Add Beauty
Browsing Category

Herbalife Helga’s Verhaal

Resultaten – Herbalife 3DAY TRY-OUT

Voorspellingen:

Helga beweert dat ik het meeste resultaat zal zien op gebied van spiermassa.

Wil jij ook het 3-DAY TRY-OUT pakket? Lees hieronder hoe je je kunt aanmelden!

 

Dag 1: Zaterdag

Ochtend: Ik was pas wat later wakker dan normaal, zo rond half 10. Meteen een Herbalife shake genomen, wel even wennen zo, alleen dat als ontbijt. Ik heb 350 ml melk met een sachet Formula 1 gemixt. Daarnaast had ik ook een groot glas water. Nadat deze op waren vroeg ik me af of ik wel vol zou zitten, maar het duurt zo’n 20 minuten voordat je lichaam weet dat je vol zit of hebt gegeten. Toch nog een half glas water gedronken en voelde al snel dat ik verzadigd was. Rond een uur of half 12 heb ik de Herbalife  Thermo complete ingenomen met een groot glas water.

Middag: Tijd voor een workout! Ik heb een uur gesport en heb ondertussen alweer redelijk wat water gedronken (1 tot 1,5 liter). Toen ik terug kwam, heb ik even gedoucht en ben meteen een Herbalife (lunch) shake gaan maken. Ik had zin in iets zoets; ik heb 300 ml melk, met 100 ml sap en een sachet Formula 1 gemixt. Daarnaast een groot glas water. Ik moet zeggen dat ik na deze shake toch nog wat hongerig bleef. En heb dus na een uurtje of twee een banaan gegeten, samen met de Herbalife  Thermo complete en een groot glas water. Ook heb ik een kleine beker met bouillon genomen omdat ik zin in wat zoutigs had.

Tegen een uur of vier, had ik toch wel echt trek, om te kauwen op eten vooral. Ik denk dat het deels komt omdat ik boodschappen gedaan heb en dus allemaal lekkere dingen heb. Voor vanavond en morgenavond. Ook omdat ik hard gesport heb, normaal zou ik dan een extra maaltijd nemen. Maar nu was mijn lunch ook meteen mijn post-workout meal. Misschien dat ik de volgende keer vroeger ga sporten en dan erna snack neem. Om vervolgens een uur later te lunchen met een shake.

Avond: Ik ga niet liegen, ik had echt honger en ben dus rond half 6 gaan eten. Ik heb een lekkere salade gemaakt van: Rucola Melange met tomaat, komkommer, mozzarella als basis; voor een frisse twist heb ik wat peer en munt toegevoegd. Om het zoutige erin terug te halen kies ik voor Italiaanse ham en als dressing gebruik ik wat druppels olijfolie met wat kruiden. Hierbij drink ik een groot glas water en een beetje mango- & sinaasappelsap.

Na het eten stuurde Helga een berichtje hoe het gegaan was. Ze vertelde me dat ik de shakes meer kon vullen door kwark of yoghurt en fruit toe te voegen. Zodat ik voller zou zitten na een shake. Op naar dag 2!

I022_Logo_3DT

Dag 2: Zondag (1e pinksterdag)

Ochtend: Ontbijten met een Herbalife shake met yoghurt, banaan en munt en natuurlijk water. Ik zat een stuk voller na deze shake en kon met gemak wachten tot mijn tussendoortje; een peer en natuurlijk een Herbalife Thermo complete met een groot glas water. Ik voel me prima, vol energie en heb zin in de dag!

Helaas is vandaag de sportschool gesloten, anders was ik wel een uurtje gaan sporten.

Middag: Weer een vollere Herbalife shake met yoghurt en melk, ernaast een glas water. Voor ik het wist kon ik alweer twee Herbalife Thermo complete pillen innemen en als tussendoortje had ik wat tomaatjes en komkommer. Natuurlijk weer met een groot glas water.

Wat later op de middag ging ik samen met een vriendin naar een klein festival. Uiteraard moest hier een ijsje gegeten worden en rond zes uur nam ik wat mini loempia’s. Op het festival zelf (en na het fietsen) heb ik redelijk wat water op.

Avond: Omdat ik nog laat een extra tussendoortje had, at ik ook pas laat mijn avondeten. Ik had Tortellini met pestosaus en kipfilet. Bij het avondeten nam ik wat mango- en sinaasappelsap en een glas water.

Een prima tweede dag, ik heb geen honger gehad vandaag. Ik was gewoon goed verzadigd en voelde me echt prima. Na het eten stuurde Helga een berichtje hoe het gegaan was.

 HID_NL_Crp09Stk_R_368

Dag 3: Maandag (2e pinksterdag)

Ochtend: Wederom begon ik de dag met een Herbalife shake met yoghurt, peer, banaan en munt. Ik had namelijk zin een wat stevigs om mijn dag goed verzadigd te beginnen. Vandaag is het tijd voor veel huiswerk omdat de aankomende weken vol zitten met deadlines en tentamens.

Rond een uur of elf nam ik de Herbalife Thermo complete in met een groot glas water. Als tussendoortje had ik een cracker met kaas, tomaatjes en komkommer.

Middag: Een lekkere Herbalife shake met melk ging er wel in! Ik had geen honger maar lustte zeker wel wat. Na de shake zat ik ook zeker wel vol en kon er weer tegenaan (met een energieboost). Twee uurtjes later nam ik de Herbalife Thermo complete pillen weer in en als tussendoortje een stuk fruit.

Avond: Ik at pas wat later omdat ik eerst even ging meten en wegen bij Helga -de resultaten lees je zo meteen verderop-. Ik had een lekkere salade van wilde spinazie, geitenkaas, tomaat, komkommer en noten. Olijfolie met wat kruiden als dressing. Als toetje/avond tussendoortje had ik een Activia met kokossmaakt (aan te raden!).

Lose weight Feel great_Product Trial Pack Facebook ad-Couple_NL

 

Mijn resultaat:

Mijn gewicht en vetpercentage zijn hetzelfde gebleven. Wel heb ik 0.2kg aan spiermassa erbij gekregen. Dit komt doordat ik aan krachttraining gedaan heb en hierna een goede proteineshake (met alle benodigde vitamines) genomen heb (formula 1). Dit zorg ervoor dat mijn spieren weer herstellen en dus ook worden opgebouwd. Helga had dus zeker gelijk betreft mijn spiermassa.

Normaal zou ik een tekort hebben aan eiwitten doordat er niet genoeg in ‘normale’ voeding zit, en ik normaal gesproken alleen een proteine shake (waar niet alle benodigde vintamines inzitten) na het sporten zou nemen.

 

Wil jij ook het 3-DAY TRY-OUT pakket?

Voor de Drie Dagen Afslanktest, ben ik op zoek naar mannen en vrouwen uit
PLAATS en omgeving om het Nieuwe 3-DAY TRY-OUT pakket te proberen!
Unieke kans om op een makkelijke manier kennis te maken met de
Herbalife voeding én direct je eerste resultaat te boeken!

Ik zoek mensen die:
• 1 of 2 maatjes minder willen
• Strak willen worden voor de zomer
• Het wintervet eraf willen werken
• Spieren willen opbouwen
• Een paar kilootjes eraf willen
• Weer fit en strak willen worden na een zwangerschap

Waaruit bestaat de 3-DAY TRY-OUT:
• Gratis welzijns evaluatie
• Volledige lichaams- en voedingsanalyse
• Persoonlijke coach
• Ondersteuning en begeleiding
• Gratis smaak test
• Drie dagen voeding, maaltijdplan en advies

Meld je aan via een reactie, persoonlijk bericht of via mail:
[email protected]

  Love it? Laat het mij weten!

Herbalife 3-DAY TRY-OUT pakket

Een hele tijd terug hebben jullie kennis gemaakt met Helga. Zij heeft 26 weken lang aan het Herbalife dieet gedaan en is hiermee in gewicht: 21,4 kilo afgevallen, waarvan 18,5 kilo vet. (Lees haar verhaal hier) Helga was zo tevreden over Herbalife dat zij zelf een coach is geworden en een eigen website heeft 2go4health.com

Helga zoekt mensen voor een 3-DAY TRY-OUT pakket, zodat mensen kennis kunnen maken met Herbalife (en Helga). Natuurlijk wil ik wel even proberen en het reviewen.

BpMyUrZIcAAOqDu

Het 3 dagen try-out pakket is een unieke kans om op een makkelijke manier kennis te maken met de Herbalife voeding én direct je eerste resultaat te boeken! Het is geschikt voor mensen die;

 • 1 of 2 maatjes minder willen
 • Strak willen worden voor de zomer
 • Het wintervet eraf willen werken
 • Spieren willen opbouwen
 • Een paar kilootjes eraf willen
 • Weer fit en strak willen worden na een zwangerschap

Waaruit bestaat de 3-DAY TRY-OUT:

 • Gratis welzijns evaluatie
 • Volledige lichaams- en voedingsanalyse
 • Persoonlijke coach
 • Ondersteuning en begeleiding
 • – Gratis smaak test
 • – Drie dagen voeding, maaltijdplan en advies

Mocht je zelf interesse hebben? Wacht dan mijn review af, die over een kleine week online zal komen! Hier zal ik mijn mening geven en komen de contactgegevens van Helga online! 

  Love it? Laat het mij weten!

Herbalife week 26

LogoColorTextRight

Dit is alweer mijn laatste blog…. de 26 weken zijn zo enorm snel gegaan en wat een verschil hebben ze gemaakt in mijn leven!

 

De eindstand qua meting is:

 • Gewicht: – 21,4 kilo waarvan 18,5 kilo vet (dat zijn 74 pakjes boter)
 • Borstomvang: – 9cm
 • Tailleomvang: -17cm
 • Heupomvang: – 20cm
 • Bovenbeenomvang: – 7cm
 • Mijn vetpercentage is 5,8% verminderd.
 • Mijn BMI is 6,6 punten gedaald.
 • Mijn visceraalvet is 4 punten verminderd.
 • Mijn spiermassa is 2,6% gegroeid.

1

2 3

Maar wat ik persoonlijk nog de grootste verandering vind is dat ik me energiek en fit voel! Ik beweeg makkelijker, heb hier ook veel energie voor, en dat is niet alleen te wijten aan het gewichtsverlies! Als men mij een half jaar geleden had verteld dat ik in alles een aanleiding zie om even wat te bewegen (bij voorkeur lopen) dan had ik ze niet geloofd.

Ik heb bijna geen migraine meer, ik kom in de ochtend fit mijn bed uit, ik slaap niet meer tot de middag, ik val niet meer zonder reden ’s middags in slaap. Ik ben mentaal sterker, ik heb meer draagkracht en ik kan beter relativeren. En mijn zelfbeeld is zoveel beter….

 

Een half jaar geleden was ik intens moe, ik had meerdere migraineaanvallen per week, ik was inactief en moeilijk te motiveren om te bewegen. Ik zag tegen ieder heuveltje op om tegenop te fietsen of te lopen, de supermarkt aan de overkant vond ik eigenlijk al te ver.

Als ik een tegenslag kreeg dan was ik daar snel van onder de indruk en ik had weinig energie om weerstand te bieden. Ik ben aan deze blog begonnen met veel scepsis, ik had immers veel diëten al gedaan…. en voor mij was dit wéér een mooie belofte en ik wilde wel eens zien wat er waar van was. Ik ging erin met de insteek dat het gewichtsverlies een leuke bijkomstigheid zou zijn… maar waar ik echt behoefte aan had was meer energie.

Herbalife bood mij via Kim de mogelijkheid om een half jaar de producten die ik nodig had gratis uit te proberen, ik kreeg er zelfs een coach bij EN ik mocht schijven wat ik wilde! Als ik iets niet lekker of prettig vond, dan mocht ik dat gewoon schrijven, als ik het hele programma niet vond werken dan mocht ik dat zelfs zeggen… er zat geen enkele restrictie aan. En daar hou ik van, als je zoiets doet dan moet het ook objectief zijn!

 

Jullie hebben het allemaal kunnen lezen in al deze weken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik werkelijk geen negatieve punten heb kunnen ontdekken aan het Herbalife programma. Wat wel heel belangrijk is, is dat je herbalife niet moet zien als een crash dieet, het is een lifestyle.

Alles begint met erkennen dat je leven gezonder kan en de bereidheid je daarvoor in te willen zetten. Daarnaast is het goed om een stukje educatie te krijgen over hoe het lichaam werkt, hoe het komt dat bijna ieder mens tekorten heeft aan voedingsstoffen in zijn/haar lichaam. Als je snapt wat het belang is van een gebalanceerde voeding, waarom regelmaat zo belangrijk is, waarom vocht zo belangrijk is en dat jouw lichaam specifieke behoeften heeft, dan pas kan je ook bewust de dagelijkse keuzes maken  op gebied van voeding, van beweging van welk doel je jezelf stelt.

 

En dat is denk ik echt de kracht van Herbalife, daar kan je al deze kennis van een coach krijgen. En ik denk dat dit het enorme verschil is met welk ander programma ook, er wordt gekeken naar wat jouw lichaam specifiek nodig heeft, er wordt niet gewerkt met een standaard berekening. Ieder mens is immers anders, ieder leven is ook anders, de 1 heeft zwaar werk, de ander heeft een ziekte of aandoening.

Geen 2 mensen zijn hetzelfde en er dient individueel gekeken te worden naar ieders behoefte. En daar wordt jouw programma dan op afgestemd.

 

Dus wil je “even snel” wat kilootjes kwijt zonder de tekorten van je lichaam eerst aan te willen vullen? Gewoon om er aan de buitenkant beter uit te zien? Neem dan een willekeurig crashdieet. Maar ben je zover dat je inziet dat goed zorgen voor je lichaam begint bij leren wat jouw lichaam nodig heeft om goed en gezond te kunnen functioneren? En snap je dat je lichaam de tijd nodig heeft om eerst te herstellen, de tekorten aan te vullen voordat je lichaam ook gewicht los gaat laten, voordat je jezelf beter gaat voelen? Wil je een manier leren om te zorgen dat je lichaam ook op langer termijn nog in goede gezondheid meegaat? En gun jij jezelf het om ook echt te investeren in jouw eigen gezondheid? Dan is Herbalife een geweldige manier….

 

Het is immers de lange termijn waarin je eigenlijk zou moeten investeren. En ik wil me persoonlijk nooit meer voelen zoals ik me voorgaande jaren heb gevoeld, ik wil dit gevoel en deze energie vasthouden zodat ik ook weet dat wat er ook gebeurd in de toekomst aan ziekte of problemen, dat ik zeker weet dat mijn lichaam alles in huis heeft om me te kunnen ondersteunen bij herstel.

 

Ik ben inmiddels zo enthousiast geworden van Herbalife dat ik mezelf heb ingeschreven als Distributeur, ik ben heel benieuwd wat deze stap me brengt. Niets komt vanzelf dat realiseer ik me, maar zoals ik me voel dat gun ik alle mensen. En ik ben denk ik wel het levende bewijs, als ik het kan…. dan kan echt iedereen fitter en gezonder worden…

Op 2 september heb ik een gezellig avondje bij mij thuis waar ik graag nader uit wil leggen hoe Herbalife werkt (natuurlijk samen met mijn coach Diana) Mochten er mensen zijn die interesse hebben om te komen luisteren en proeven, ik heb nog een paar plaatsjes vrij.

Er wordt die avond NIETS verkocht, dat is niet de insteek van deze avond, het is een gezellige informatieve avond.

Je kan je aanmelden op [email protected]

Rest mij nog om iedereen te bedanken voor deze geweldige mogelijkheid… Dus Kim bedankt dat je aan mij dacht toen je deze aanbieding kreeg…. en voor het gebruik mogen maken van jouw site….. Diana bedankt voor je geweldige begeleiding…. Eline en Annebet bedankt voor de gesprekken en de mailtjes… En Yvo ik bedank via jou Herbalife voor het ter beschikking stellen van alle producten en begeleiding…..

 

Groetjes,

Helga

  Love it? Laat het mij weten!

Herbalife – week 25

Herbalife week 25

Deze week was ik 0,3 kilo afgevallen.

Deze week stond in teken van mijn zoontje die voor langere tijd opgenomen moet worden, dat is een moeilijke periode waarin je gedwongen wordt om los te laten en vertrouwen te hebben in de deskundigheid van mensen die daar werken, mensen die ik helemaal niet ken. Daarnaast heb je ook nog je kind die het heel moeilijk vindt om straks alleen ergens te blijven, ook weer bij mensen die hij niet kent en waarvan hij niet weet wat ze van hem verwachten en wat hij van hun mag verwachten. En dat is toch wel de les geweest voor mij van deze week…. loslaten….

Ik heb gemerkt dat het best wel lastig is om als ik mijn vaste dagelijkse routine kwijt ben (in dit geval vanwege de stress en de vakantie) mijn eetpatroon vast te houden. Ik eet onregelmatiger, en vergeet mijn tabletten eerder. Ook ben ik doordat ik dan bv in een hotel ben of een dagje weg ook eerder geneigd om wat anders te nemen dan een shake.

Dan moet je de andere dagen wel heel erg  je best doen om de boel een beetje te compenseren natuurlijk. En soms lukt dat wel en soms ook weer niet. Nu moet ik zeggen dat zolang ik me goed voel ik me daar ook niet al te druk over maak, Natuurlijk is het fijn als ik afval, maar dat was niet mijn prioriteit, en ik besef me dat ik dat dan ook gewoon los moet laten.

aa

Waar ik meer moeite mee heb is als ik teveel eet of voor mij onverstandige dingen eet, dat ik me dan meteen zo opgeblazen voel, of dat ik zo vol zit dat ik geen zin meer heb om te gaan lopen of sporten. Dat is nou net hoe ik me niet meer wil voelen immers.

Ik moet accepteren dat ik met stress of andere zaken die mijn leven ontregelen, gewoon aan kan komen. Alleen moet ik wel opletten dat ik mezelf dan wel prettig blijf voelen. Sommige mensen vergeten te eten als ze in deze situatie zitten, ik daarin tegen eet wel maar onregelmatig en kies voor de kant en klare oplossingen. En dat was nu net waar ik dik van ben geworden…

Deze komende week wordt ook nog een hele drukke en zware week, ik wil echt op gaan letten dat ik gezond eet, dat ik mijn tabletten inneem en dat ik zoveel mogelijk mijn eetpatroon vasthoud. Maar lukt dit niet dan is het een kwestie van er wel van genieten en gewoon doorgaan en met de volgende maaltijd weer een nieuwe kans om het goed te doen.

Volgende week schrijf ik alweer mijn laatste blog, dan zal ik vertellen over alles wat deze periode mij gebracht heeft.

Op naar week 26 dus.

Groetjes,

Helga

  Love it? Laat het mij weten!

Herbalife week 24

De resultaten van deze week zijn – 1,7 kilo en ook mijn overige waardes waren weer beter dan vorige week, daar ben ik dus heel blij mee.

Waar ik deze week heel alert op geweest ben is het compenseren van de dagen dat ik wel meer heb gegeten, of net wat ongezonder. Ik merk dat ik heel snel aankom in gewicht, en dat komt gewoon omdat ik de keuze heb gemaakt om iets te eten of drinken wat wellicht niet de meest gezonde keuze is. Dan kan ik natuurlijk doorgaan alsof er niets is gebeurd, er is immers niets mis met af en toe eens wat ongezonder te eten. Maar aangezien ik toch een doel wil bereiken denk ik dat het wel verstandig is om de dag erna heel bewust te kijken naar wat ik eet en drink, om de koolhydraten te beperken. En dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt, want in veel voedingsmiddelen welke ik lekker vind zitten toevoegingen welke maken dat je er trek in blijft houden.

 

gezond-eten

 

Voordat ik me zo begon te verdiepen in voeding wist ik veel dingen niet van mezelf, zo wist ik niet dat ik o.a. hoofdpijn kreeg van tarwe producten, ik wist niets over E nummers in de voeding, niets over het belang van goede vetten en ga zo maar door. Maar ik wist ook niets over hoe mijn geest reageert op koolhydraten…. Ik had het hier al eens over gehad met mijn Coach Diana, en gezien de symptomen die ik heb zou het heel aannemelijk zijn als ik een behoorlijke koolhydraatverslaving heb.

 

Ik heb op internet gezocht of ik er meer over kon vinden en ik heb deze test gedaan http://www.koolhydratentabel.nl/koolhydraten_test/ en ik scoorde 48 punten… oeps….

Ik weet niet of dit nou echt een wetenschappelijke test is…. maar ik moest tot mijn schrik wel heel veel vakjes aanvinken. Het is voor mij in ieder geval wel duidelijk dat ik na een koolhydraatrijke maaltijd eerder honger heb dan na een eiwitrijke maaltijd… En dat is iets waar ik momenteel wel rekening mee hou.

 

Ik probeer geen brood te eten, dat is voor mij momenteel een traktatie, waar ik dan wel de rest van de dag (en ws de dag erna ook nog ) voor moet boeten met een knagend honger gevoel en ws binnen een paar uur hoofdpijn die op komt zetten. Daarnaast merk ik o.a. ook dat  na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd dat ik binnen een paar uur moe word.

 

Ik merk steeds meer dat de weg naar een gezonde lifestyle heel individueel is. Wat voor mij geldt, dat is voor een ander zeker niet gezegd dat ook te doen.

 

Waarmee ik tot de conclusie kom dat een “standaard” dieet of eetpatroon gewoon niet zinvol is. Mijn lichaam  reageert heel anders op voedingsstoffen dan dat van een willekeurige ander persoon immers. En daarbij heb ik ook hele andere tekorten opgebouwd dan een ander.

 

Dat is dan ook meteen weer een reden om als je voor Herbalife kiest ook gebruik te maken van een goede Coach ( en ik kan iedereen mijn Coach Diana van Vulpen aanraden.)

 

Het is zo prettig dat er iemand met je meekijkt, dat je samen kijkt naar wat jouw lichaam tekort komt, wat is er wel en niet mogelijk om aan te passen in jouw lifestyle… en vooral ook, kijk samen naar hoe jouw lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen.

 

Het heeft mij in ieder geval heel veel wijzer gemaakt, niet dat ik nu alles de schuld ga geven van het feit dat ik dik ben… en het gaat mij ook niet om het etiketje wat ik wel of niet mankeer… het gaat mij alleen om het snappen van hoe mijn lichaam werkt, waarom mijn lijf en geest reageert zoals het reageert…. En deze kennis neem ik mee in mijn nieuwe lifestyle….. en zo hoop ik door kennis het beter te kunnen begrijpen waarom ik soms aankom, waarom ik soms moe wordt, en vooral wat ik er zelf aan kan doen….

 

IMG_2526

 

Wat ik binnenkort eens wil laten doen is een uitgebreid bloedonderzoek, ik ben nu al zoveel afgevallen en slik daarnaast al jaren medicatie, dat ik graag eens wil weten hoe het er nu voorstaat. Daarnaast wil ik mijn bloeddruk ook eens laten meten, die was voorheen nogal aan de hoge kant, en ik wil graag weten hoe deze nu is… En tevens is het wel heel goed voor mijn huisarts om te weten waar ik al deze maanden mee bezig ben geweest.

 

Ik ga op naar week 25….  Vakantie…. maar evengoed gevuld met stress ivm de opname van 1van mijn kinderen.

Het wordt een spannende week dus.

 

Groetjes,

Helga

  Love it? Laat het mij weten!

Herbalife week 23

De afgelopen week ben ik 1,2 kilo afgevallen….
De andere waardes waren helaas weer gestegen.

Wat een mogelijke verklaring daarvoor is, is dat ik vorige week helemaal relaxt op vakantie was, en ik deze afgelopen week weer volop in de (chronische) stress zat.
Dan ontregelt mijn insuline en cortisol weer……
Ik heb hieronder een heel interessant stuk over hoe stress je dik kan maken.
Het is niet altijd een geval van “eigen schuld. dikke bult” namelijk.
Het is heel belangrijk om een gezond stressniveau te hebben, waardoor je insuline en cortisol aanmaak en afbraak in balans blijft.
Stress kan je niet voorkomen, maar zinvol is het wel om te kijken naar hoe je ermee omgaat….

De stresscyclus
IMPULS – BESLISSING-ACTIE – RESULTAAT- EVALUATIE-
BELONING -RUST
Als je teruggaat naar prehistorische tijden en je je voorstelt dat je ergens
buiten je grotje ligt te zonnebaden en er verschijnt plotseling een hongerig
kijkende en kwijlende tijger uit het niets, dan wordt meteen je stressreactie
geactiveerd en de adrenaline stroomt door je heen. Eerst moet je heel snel
beslissen wat je wilt doen en dan heb je de fysieke kracht nodig om tot actie
over te gaan.
Deze stressreactie wordt vaak de ‘fight or flight’ reactie
genoemd, omdat dit in wezen de twee gebruikelijke opties zijn voor iemand
die zich in een levensbedreigende situatie bevindt. Wanneer je eenmaal één
van deze twee dingen hebt gedaan en hopelijk buiten gevaar bent, zul je je
rust moeten nemen.
Als de bedreiging voorbij is, zal je lichaam negatieve
symptomen, zoals pijn en vermoeidheid, afgeven om je erop te wijzen hoeveel
tijd je nodig hebt om te rusten en welke herstelwerkzaamheden er moeten
worden uitgevoerd.
Hoewel het letsel en het beroep op de energievoorraden
tijdens de stressreactie plaatsvonden, wilde je lichaam op dat moment je
aandacht daar niet op vestigen, omdat je toen je leven aan het redden was en
niet mocht worden afgeleid. We hebben allemaal wel eens gehoord van
mensen die een week nadat ze met pensioen gingen een hartaanval kregen of
misschien wordt jij wel altijd geveld door een virus wanneer je vakantie
begint.
Dit kan een gevolg zijn van de stressreactie die doelbewust problemen
maskeert, totdat het weet dat het lichaam veilig is. Zo kan het dus
voorkomen dat wanneer je je eenmaal gaat ontspannen, zich plotseling een
heel regiment van verschijnselen aandient die daarvoor onderdrukt werd
door de stressreactie.

Nogmaals terugblikkend op die prehistorische tijden, ligt het voor de hand
dat overleven toen de voornaamste zorg was. Als je een grotbewoner was die
werd achterna gezeten door bovengenoemde tijger, zou het niet zo moeilijk
zijn om een impuls te vinden, een beslissing te nemen, te handelen en -er
van uitgaande dat je erin slaagde om op tijd je grot te bereiken- je te
ontspannen. Misschien lijkt onze natuurlijke stressreactie wel meer in
overeenstemming te zijn met de eisen van de oertijd dan met de eisen die de
huidige wereld aan ons stelt, maar zij die er in deze tijd in slagen om te
overleven, zijn degenen die hiermee in de pas lopen.
Besluiteloze of inactieve
grotbewoners leefden niet erg lang en al word je dan niet regelmatig
geconfronteerd met roofdieren, je moet wel je lichaam op een effectieve
manier draaiende houden om een gezond leven te kunnen leiden.
Uiteindelijk is het de manier waarop je je lichaam gebruikt of misbruikt die
bepaalt hoe je fysiek en mentaal functioneert, dit hoeft niet per se iets te zijn
wat wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad van de situatie waarin je
verkeert.

Chronische stress
Veel onderzoeken naar stress maken een verschil tussen acute stress
waaraan je vroeger voornamelijk blootgesteld werd (veroorzaakt door korte
termijn of acute stressoren) en chronische stress waarmee je nu over het
algemeen in aanraking komt (veroorzaakt door lange termijn of
herhaaldelijke stressoren).
Daarnaast kennen wij mensen niet alleen fysieke stressoren maar ook
psychologische, mentale, sociale en emotionele. Sommige daarvan zijn heel
concreet en werkelijk, zoals het betalen van je maandelijkse hypotheek,
terwijl andere puur ingebeeld zijn zoals de stressvolle ervaringen die je
mogelijkerwijs zou kunnen hebben met je baas, je collega’s, je kinderen of
wie dan ook. Niet alleen helpt ons complex systeem ons uit een heleboel
stresserende situaties maar het is ook in staat stresssituaties te creëren daar
waar ze nooit eerder bestaan hebben.
Chronische stress ontstaat onder meer door het regelmatig niet uitvoeren
van de gehele stresscyclus. Dat betekent dat je na zo’n ingrijpende
stressreactie je niet kunt gaan genieten van de beloning en de welverdiende
rust die je lichaam nodig heeft om te herstellen.
Ook vindt er geen evaluatie plaats waardoor je weer makkelijk de kans loopt
op een nieuwe stressituatie, waarbij je weer de stresscyclus niet afmaakt en
zo stapelen de resultaten van een stressreactie zich keer op keer op met als
gevolg een volledige aanslag op je lichamelijke en mentale conditie en een
burn-out op de loer.
Stress veroorzaakt een heel scala aan reacties in je lichaam die nodig zijn om
te overleven. Als je de mogelijkheid krijgt en/of creëert de stresscyclus in z’n
geheel af te maken, herstelt je lichaam zich vanzelf en leef je weer vrolijk
verder. Doe je dat regelmatig niet, dan blijft je lichaam in de veronderstelling
dat het nog steeds aan stress wordt blootgesteld en zal het ook de
bijbehorende overlevingsreacties blijven aanmaken. Deze reacties van het
lichaam zijn op zich gezond maar worden zeer ongezond en hinderlijk
wanneer ze eenvoudigweg niet ophouden en chronisch worden.
Een acute stresssituatie is vaak duidelijk herkenbaar, voor jezelf en voor je
omgeving. Je motivatie om iets te veranderen is dan groot wat weer resulteert
in het feit dat je ook daadwerkelijk iets onderneemt.
De zogenaamde sluimerende stresssituaties zijn dikwijls veel moeilijker
waarneembaar. Echter de effecten van deze situaties, ook wel genoemd ‘daily
hassles’, kunnen zich opeenstapelen en ervoor zorgen dat je lichaam
uiteindelijk in een staat komt waarin het continu de boodschap krijgt
cortisol aan te maken, met alle gevolgen van dien.
Op zich is stress dus niet ongezond maar een natuurlijke reactie van het
organisme dat je in leven houdt en behoedt voor een voortijdige en
ongewenste beëindiging. Maar wanneer wordt gezonde stress dan ongezond?
Dat is moeilijk te zeggen omdat er helaas geen stressmeter op de markt is die
precies kan aangeven wat ons stressniveau is en wanneer het tijd wordt om
maatregelen te nemen. Het is wel mogelijk de pols te voelen, de bloeddruk te
meten of de hoeveelheid adrenaline en cortisol in het bloed of de urine te
bepalen.
Vastgesteld is dat een hoger gehalte aan adrenaline duidt op gezonde stress
en dat bij ongezonde stress het bloed juist meer cortisol bevat. Bij langdurige
en oncontroleerbare stress gaat je lichaam vooral cortisol produceren.

Symptomen van chronische stress
Lichamelijke klachten
•chronische vermoeidheid
•slaapstoornissen
•minder zin in seks
•hartkloppingen en/of een onregelmatige hartslag
•hoge bloeddruk
•duizeligheid en dizzy zijn
•maag- en darmstoornissen
•hoofdpijn, spierpijn (vooral nek, schouder en rug)
•toename ademfrequentie en afname ademdiepte
•toename spierspanning
•toename adrenaline en cortisolproductie

Psychische en emotionele signalen
•rusteloosheid, gejaagdheid, gespannenheid
•snel geëmotioneerd, geïrriteerd zijn
•een gevoel van machteloosheid
•somberheid, depressie, lusteloosheid
•vergeetachtigheid
•faalangst en onzekerheid
•weinig zelfrespect
•denk- en concentratiestoornissen
•overzicht kwijt raken
Gedragsmatige uitingen
•uitbarstingen van agressie
•rusteloos gedrag
•paniekreacties
•vluchten en vermijden
•piekeren of malen
•slecht slapen, ‘s morgens niet uitgerust zijn
•isoleren van anderen/zich terugtrekken
•veranderingen in productiviteit (bv. op het werk)
•veel klagen, verwijten en zuchten
•verbittering en cynisme
•te veel eten, alcohol, roken of medicijngebruik
•sterk perfectionisme
•nergens meer van kunnen genieten

Cortisol, diabetes en overgewicht (hoe stress je dik kan maken)
Een sleutelrol in deze relatie wordt ingenomen door een ander hormoon;
insuline. De meeste mensen associëren dit hormoon met diabetes problemen
vanwege de belangrijke rol in het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Naast
deze belangrijke rol is insuline ook verantwoordelijk voor de vetopslag in de
vetcellen, de suikeropslag in de lever en spiercellen (zoals glycogeen) en de
aminozuren voor spieropbouw.
Door al deze gevarieerde acties denkt men
soms dat insuline een soort ‘opslaghormoon’ is omdat het het lichaam helpt
al deze bronnen van energie op te slaan op de juiste plek voor later gebruik.
Dat is fantastisch, maar het is precies het tegenovergestelde effect van wat
het lichaam ervaart gedurende een stressreactie – wanneer het hart en de
spieren heel veel energie nodig hebben en wel snel.
Eén van de eerste signalen die het lichaam geeft (via cortisol) tijdens periodes
van stress is: ‘Geen energieopslag!’
En dat betekent dat de cellen hun reactie
op het sein voor opslag van de insuline moeten stop zetten. Wanneer dat
gebeurt dan zijn de cellen in staat te switchen van een opslagmode
(anabolisch/opbouwend) naar een mode van afscheiding
(catabolisch/afbrekend).
Dat betekent dat vetcellen meer vet in het systeem
dumpen, levercellen meer glucose afgeven en spiercellen toestaan hun
proteïne af te breken om de nodige aminozuren te verschaffen.
Dat is
allemaal prima, als dit af en toe gedurende een korte periode gebeurt. Maar
wanneer de lichaamscellen de opslagrol van insuline regelmatig gedurende
een langere periode negeren, zoals bij chronische stress, kan dat leiden tot
insulineresistentie en de ontwikkeling van diabetes.
Stress maakt een mens in eerste instantie dik vanwege een hoge afscheiding
van cortisol samen met een verlaagde afscheiding van anabole hormonen
zoals DHEA en het groeihormoon.
Deze combinatie zorgt ervoor dat het lichaam vet opslaat en spiermassa afbreekt, de stofwisseling vertraagt en dat de eetlust toeneemt.
Het recept om een mens dikker te laten worden!
En dan zorgt stress er ook nog voor dat je minder calorieën verbrandt en dat
je ongemerkt meer koolhydraten gaat eten, wat je stressniveau vervolgens
weer laat stijgen. Enfin, de cirkel is weer rond!

20130720-125913.jpg

In eerste instantie vermindert je eetlust tijdens stress. Dat komt door het
hormoon CRH (corticotropin releasing hormone) dat in het beginstadium
vrijkomt. Dit hormoon wordt echter op de voet gevolgd door cortisol dat je
eetlust laat toenemen. Het CRH-niveau zakt vrijwel al na enkele seconden
maar daarentegen zakt het cortisolniveau pas na enkele uren, wat betekent
dat je nog lang na de stress behoorlijke trek hebt.
Op zich is dit natuurlijk uitstekend nadat je de benen uit het lijf gerend hebt
om die hongerige tijger te ontlopen, dan kan je wel wat extra energie in de
vorm van voedsel gebruiken.
Echter de stressvolle situaties waar we nu
dagelijks mee te maken hebben, kosten ons weinig tot geen energie; denk
maar eens aan het vast komen te zitten in een file of het verplichte etentje bij
je schoonmoeder.
Dus de gestimuleerde eetlust doet ons meer eten terwijl we
toch geen honger hebben en daarom kunnen we dik worden van stress.
Opvallend is dat het vet zich vooral opslaat rondom het middel, abdominaal
vet.
Bij mensen die lijden aan de ziekte van Cushing (een chronisch te hoge
cortisolspiegel, meestal veroorzaakt door een tumor) ziet men dat ook; de
romp wordt steeds dikker en dikker, er ontstaat een ‘stierennek’ en armen en
benen worden steeds dunner (afbraak van spierweefsel).
Onderzoekers zijn er nog niet uit waarom het stressvet zich vooral rondom
het middel concentreert.
Misschien zou de locatie iets te maken hebben met
het feit dat het vet direct beschikbaar moet zijn wanneer het lichaam snel
brandstof nodig heeft.
Vet dat op de buik zit kan op de één of andere manier sneller aan het bloed afgegeven worden dan vet dat opgeslagen zit in de
gebieden aan de buitenkant van het lichaam zoals dijen en billen.
Maar al is de oorzaak voor abdominaal vet nog steeds onduidelijk, de
gevolgen zijn dat zeer zeker niet. Ik kom daar later op terug.
De meeste mensen worden dikker naarmate ze ouder worden.
Opmerkelijk is dat wetenschappelijke studies uitwijzen dat de cortisolafgifte ook hoger
wordt gedurende het ouder worden (vooral na je veertigste) en dat een hoger
cortisolniveau onze gevoeligheid voor insuline laat verminderen en DHEA en
andere hormonen afbreekt.
Daarnaast is het zo dat we na ons twintigste zo’n half procent minder
calorieën verbruiken per jaar. Niet veel zou je zeggen? Het betekent dat je
rond je vijftigste 15 procent minder calorieën verbruikt! Wil je dus niet veel
dikker worden naarmate je leeftijd stijgt dan zal je erop moeten letten dat je
minder calorieën eet en dat je cortisol op peil blijft. Verderop in dit artikel
staan tips hoe dat aan te pakken.

Een ander probleem is dat gedurende een aanhoudende periode van stress
de stijgende cortisolspiegel een signaal geeft aan de vetcellen om zoveel
mogelijk vet op te slaan en deze opslag vast te houden. Dit betekent dat
stress het vermogen om vet te verbranden voor meer energie vermindert, wat
weer betekent dat mensen met een hoger stressniveau minder in staat zijn
om gewicht te verliezen. Daarnaast levert het volgen van een streng dieet ook
weer stress op en dus weer meer eetlust. De bekende cirkel wordt steeds
ronder en ronder.
Een ander onderzoek in de USA leverde het volgende op. Een groep van
verschillende mannen, van gemiddelde leeftijd, uit verschillende sociale
milieus (rijk en arm) is gedurende enige tijd bestudeerd op overgewicht. De
mannen die onderaan de sociaal-economische ladder stonden, hadden meer
last van overgewicht en een hoger cortisolniveau dan hun soortgenoten hoger
op de ladder. De onderzoekers concludeerden dat de stress behorend bij een
lage sociaal-economische status geassocieerd wordt met verhoogde cortisol
en met een duidelijk overgewicht.
Een ander onderzoek wijst uit: jonge vrouwen die heel rationeel een dieet
volgen, laten een hogere cortisolspiegel zien dan vrouwen die eigenlijk nooit
met lijnen bezig zijn. De eerste groep wordt toch dikker ondanks de vele
oefeningen en het strenge dieet, is dit niet triest?

Mocht je meer willen lezen over wat stress doet met je leven, dan kunt u HIER het volledige boekje gratis downloaden.

Op naar week 24….

Groetjes,

Helga

  Love it? Laat het mij weten!

Herbalife week 22

De resultaten… plus 1,2 kilo… MAAR… en ja daar kom ik weer met een MAAR..
Doordat ik de afgelopen week een stuk actiever ben geweest, veel meer beweging heb gehad ben ik met mijn vetpercentage nu wel 2% gedaald en zit ik eindelijk onder de 50%…
Daarnaast heb ik aan spieren 3,2 kilo opgebouwd en daaruit volgend is ook mijn vochtpercentage gestegen.Als je onder de streep kijkt ben ik dus wel aangekomen, maar toch bijna 2 kilo vet kwijtgeraakt.Daarvoor heb ik spieren terug gekregen welke ik hard nodig heb om mijn vetten weer te verbranden.Al met al als ik puur naar het gewicht zou kijken dan zou ik het niet goed gedaan hebben. Maar als je naar het totaal plaatje kijkt dan is er juist een heel positief proces gaande in mijn lichaam waar ik zelf wel blij van wordt.
De afgelopen week stond in teken van een lang weekend weg met mijn vriendinnen (welke ik liefkozend mijn zussen noem) We doen dit ieder jaar en zo ook afgelopen weekend dus. Dat moet je zien als 2 dagen shoppen, lekker buiten leven, en veel… heel veel lachen…. 1 dag rustig aan op de camping doorbrengen en een dag sauna..
527414_345626458852160_1181503094_n
Zo’n weekend is best lastig, veel verleidingen, veel buitenlucht en veel beweging waar je toch ook wel trek van krijgt.
Ik heb het weekend echt heel bewust gekeken naar wat ik at, soms heb ik mezelf dingen toegestaan, en sommige dingen vond ik gewoon niet belangrijk genoeg om te eten of drinken.
Ik heb bv geen wijn of andere alcoholische drankjes gedronken, alcohol vertraagd immers je spijsvertering naast dat het veelal een bom aan suikers bevat.
Ik ben de dag steeds begonnen met een shake ipv het heerlijke ontbijtje welke voor ons werd verzorgd.
Heel lief was er voor mij steeds lekker vers fruit aanwezig.
Tussen de middag heb ik voor een salade gekozen ipv een broodje met wat lekkers….
En mijn ijs was sorbetijs ipv roomijs….
Ik heb daarin tegen wel gekozen voor zoutjes en af en toe een snoepje…. wel voor wat rundvlees en aardappelsalade bij de bbq en ook een schepje satésaus bij mijn kipfiletje.
Ik heb omdat het zo warm was ook heel veel water gedronken en op de dag dat we niet gingen shoppen heb ik met 2 van de anderen een flink stuk in hoog tempo gewandeld, om maar niet te versloffen in het niets doen….en om ook wat te compenseren voor de dingen die ik wel heb gegeten.
Op de laatste dag zijn we met zn allen naar de sauna gegaan, daar heb ik ook weer gekozen voor een maaltijdsalade met kip ipv een broodje (tarwe probeer ik nog steeds te vermijden)
Maar ik heb wel een heerlijke ijskoffie op (wat een beetje traditie is voor ons als we in de sauna zijn)
Toen ik thuis kwam was ik helemaal brak…. ben op de bank geploft….. had hoofdpijn en mn lijf deed pijn…. (komt door mijn spierreuma, dan is een weekend weg best een belasting… maar dat geeft niks want ik heb liever pijn dan dat ik achter de geraniums ga zitten.)
Desalniettemin heb ik mezelf in mijn wandelschoenen gehesen en ben ik, toen het lekker koel was ’s avonds, nog even 45 minuten stevig gaan wandelen…
Shop-til-you-drop-sale-Funky-Flair-Boutique
Al met al een geweldig leuk weekend gehad, en uit de meting blijkt ook wel dat shoppen en veel lachen goed is voor je lijf…..
Ik kan het iedereen aanraden dus…
Op naar week 23….
Groetjes,
Helga
  Love it? Laat het mij weten!

Herbalife week 21

Na deze lange stressvolle week ben ik 0,1kg aangekomen….

MAAR…(en ja ondanks dat je aankomt kunnen er ook positieve veranderingen plaatsvinden in je lichaam) Mijn Visceraal vetpercentage is 12 %…. En dat betekend dat ik eindelijk binnen de norm val van een gezonde viscerale vetwaarde.

 

Het viscerale vet of “orgaanvet” is de hoeveelheid vet in de buikholte, zowel in als rond de vitale organen. Er bestaat een sterk verband tussen overmatig visceraal vet en hart-en vaatziekten. En een waarde tussen de 1% en 12 % wijst erop dat je een gezond visceraal vetgehalte hebt..  Tevens ben ik weer opgemeten en op de 4 punten is er wederom 6,5cm minder omvang gemeten, een mooie 41,5cm in totaal al.

 

Ik ben er heel blij mee dus, is weer een mooie grens waar ik overheen gegaan ben op weg naar een gezonder lijf en leven. Zoals gezegd had ik de afgelopen week een hele drukke week, heel veel stress en afspraken in ziekenhuizen en bij therapeuten met mijn kinderen…. Veel onzekerheid, veel gehaast, veel zitten wachten en mijn mooie planning die ik gemaakt had liep op de 1e dag al in het 100….. Dus hoe goed ik het ook bedacht had, het liep gewoon anders dan ik wilde. Dat merk je dan ook meteen aan je eetpatroon…

 

Wat ik gemerkt heb wat ik echt anders doe zijn de keuzes die ik maak. Ja ik at onregelmatig, maar wel de meest verantwoorde dingen. En met drinken net zo…. nog steeds drink ik geen limonades, die zoete smaak en suiker/aspartaam maakt alleen maar dat ik meer honger krijg immers.

Zo was ik gister onderweg van Zeist naar Nijmegen, en ik rammelde echt van de honger, was de deur uitgegaan in de haast…. en dus mijn fruit en reepjes vergeten mee te nemen. Wat ik voorheen gedaan zou hebben was stoppen bij de Mac, de La Place of een benzinepomp, waar ik dan gegaan was voor een snelle (koolhydraatrijke) snack om de honger te stillen. En gister ben ik naar de 1e groenteboer gereden die ik tegen kwam… heb appels, aardbeien, abrikozen, kersen en mandarijnen gekocht…. Eerst een heerlijke appel gegeten en een paar kersen, en ’s avonds met mijn vriend een fruitsalade van de rest gemaakt en gegeten…. Wie had dat nu ooit gedacht…. ik en fruit, dat zou ik voorheen nooit gedaan hebben, maar nu geniet ik echt van de smaak en het feit dat het gewoon echt gezond is voor me.

232781645_764dcf3380_z

En dat is wel de grootste verandering die mij opvalt, de verantwoorde keuzes die ik nu wel maak, het mezelf steeds afvragen of het wel iets is dat ik ECHT wil eten, is het goed voor me?? En ipv een roomijsje neem ik dus een sorbetijsje, ipv M&M’s en cola in de bioscoop neem ik een klein zakje zoute maisstengeltjes en bronwater. Ipv dat broodje onderweg neem ik fruit…..

En ik voel me zoveel beter, gezonder, fitter…… ik loop hele stukken zonder problemen, ik loop trappen op zonder te hijgen…Oh en ik pas makkelijk in van die plastic kuipstoeltjes op terrasjes.

 

Wat mij wel opvalt is dat ik uiterlijk dan wel stukken slanker ben, maar “tussen mijn oren” is dit nog niet het geval. Ik pak nog steeds te grote kleding uit een rek, ik neem meer ruimte om ergens tussendoor te lopen, ik vind stoeltjes op het oog nog steeds te krap. Het is net alsof mijn brein nog moet wennen aan mijn kleinere omvang.

Zoals vorige week gezegd zou ik aan de gang gaan met meer bewegen deze week, en vandaag heb ik al een uur gelopen en straks ga ik nog een stuk wandelen met een vriendin.

Op naar week 22….. jeetje wat gaat dat hard zeg…..

 

Groetjes,

Helga

  Love it? Laat het mij weten!

Herbalife week 20

De afgelopen 2 weken was ik weer mooi afgevallen, – 2,1 kilo

In totaal nu 18,9 kilo in 20 weken, een hele prestatie vind ik zelf.

 

Deze week was weer toonaangevend voor mijn leven op dit moment, zoveel dingen die tegelijk spelen, waar is steeds maar weer achteraan moet of heen moet… dingen die moeten, waar ik geen keuze in had. Dat heb je denk ik als het op de gezondheid van je kinderen aankomt nooit als ouder.

Voor ik het wist was er weer een week voorbij.

En wat ik al eerder heb gezegd is dat des te drukker ik ben, des te minder regelmaat heb ik, en daarmee ondermijn ik mijn Herbalife leefwijze behoorlijk.

stress lady

Maar evengoed was ik wel goed afgevallen, en ik heb nagedacht over wat dat het verschil is met mijn vroegere leefstijl…?

*Wat ik nu merk is dat ik minder “doorsla” in overmatig veel eten.

*Ik kies nog steeds eerder de gezonde dingen, gewoon omdat deze veel lekkerder zijn.

*Ik beweeg door mijn gewichtsverlies veel makkelijker, hijg niet meer als ik een paar trappen oploop. Dus bewegen nodigt ook eerder uit doordat het makkelijker gaat.

*Ik pas 4 maten kleinere kleding, dus als ik in de spiegel kijk dan is het ook motiverend om door te gaan, ik vind het al snel zonde om dingen te gaan eten, puur om maar wat te eten.

* Als ik geen honger heb dan eet ik gewoon niet zomaar iets, waar ik voorheen dit “voor de gezelligheid” wel deed.

* Ik ben zoveel fitter en heb zoveel meer draagkracht gekregen doordat ik veel meer vitamines en mineralen binnenkrijg en heb gekregen, dat alleen maakt al dat ik minder moe ben en minder geneigd ben om de boel de boel maar te laten.

 

Ik merk dus wel dat ik wat losser om kan gaan met Herbalife zonder dat het meteen gevolgen heeft. Dat is wel heel fijn, dan hoef ik me geen zorgen te maken of “alles” meteen al verpest is door een keer iets niet goed te doen…. voorheen een reden om het maar meteen allemaal op te geven en terug te gaan naar een vertrouwde toestand van mezelf troosten door te eten…

Het is dus op een heel relaxte manier in mijn leven in te passen.

Tuurlijk is het beter om veel regelmaat te hebben, en dat probeer ik ook echt.

Maar je ontkomt er gewoon niet aan dat je wel eens periodes hebt waarin je aan het overleven bent en je rot rent om alles draaiende te houden.

Dan heb ik er persoonlijk ook geen zin in om daarbovenop nog eens te gaan stressen om het feit of ik dan wel afval of niet. Er zijn momenteel echt veel belangrijkere dingen gaande in mijn leven, dus loslaten en vertrouwen op mijn aangeleerde vaardigheden op lifestyle gebied.

stress-eating

Ik heb nog 6 weken dat ik deze blog schrijf….

En eigenlijk wil ik mezelf deze weken wat scherpere doelen gaan stellen.

Volgende week weet ik dat ik nog geleefd word door alle afspraken in ziekenhuizen en bij scholen en therapeuten. Die sta ik mezelf nog toe te “overleven” en even op zn beloop te laten.

*De week daarna wil ik echt elke dag een uur gaan bewegen. Of het nu lopen is, zwemmen, zumba gewoon actiever worden dus. Mijn vetpercentage zit nog steeds boven de 50% en dat wil ik voor het eind van mijn blogs daar echt onder hebben….

*Daarnaast ga ik die week voor 4 dagen met 5 vriendinnen op een mini vakantie.

Ik wil vasthouden aan mijn 2 shakes per dag, geen tarwe en geen toegevoegde suikers.

Dat wordt een hele klus denk ik als het zo gezellig is, er zoveel om me heen gegeten en gesnoept wordt. Maar 1 belangrijk leerdoel is gewoon het vasthouden aan de bewuste keuzes.

En niet dat ik dan niets mag eten, maar ik wil de verantwoorde keuzes blijven maken, en ik ga mijn vriendinnen gewoon vragen mij daarbij te steunen. (dus meiden als jullie dit lezen???)

Zij zien ook het enorme verschil in mijn gewicht en gezondheid, dus op hun kan ik vertrouwen mij daarbij te willen helpen.

 

Ik ga me klaarmaken voor een hele hectische week met veel emoties en stress (soms weet je dat al van te voren)

Ik ga genieten van de leuke momenten (want die komen er ook) en mijn grenzen goed bewaken.

Wat ik niet wil of waar ik me niet prettig bij voel, dat doe ik gewoon niet (ook een enorme overwinning dat ik dat tegenwoordig doe en aangeef)

 

Op naar week 21.

 

Groetjes,

 

Helga

  Love it? Laat het mij weten!

Herbalife week 19

Vanwege problemen in mijn gezin ben ik deze week niet op de weegschaal geweest, ik kan jullie dus geen resultaten melden. Ik wil het deze week eigenlijk eens hebben over een mogelijkheid van het ontstaan van hardnekkig overgewicht. Dat kan al van baby af aan ontstaan….

media_xl_310108

Veel mensen met overgewicht hebben van jongs af aan al gewichtsproblemen.

Kwestie van aanleg of kwestie van onwetendheid?

Hoe vaak horen we mensen zeggen dat ze zware botten hebben, dat hun gewicht erfelijk is en dat hun hele familie het ook heeft? Is dit wel zo, hoe erfelijk is overgewicht eigenlijk, en zijn er andere oorzaken te vinden voor hardnekkig overgewicht? Ik vond op internet een interessant artikel hoe het vanaf de wieg al fout kan gaan, niet vanwege erfelijkheid, maar vanwege onwetendheid.

Te vroeg vaste voeding leidt tot overgewicht

Kinderen die al vanaf hun geboorte veel koolhydraten eten, vergroten de kans op een leven lang vol gewichtstoename en obesitas. Dat stellen onderzoekers van de University at Buffalo na een onderzoek bij dieren.

Zelfs als de volwassen ratten slechts een beperkte hoeveelheid calorieën kregen, was het effect van het voedingspatroon in de jeugd nog zichtbaar. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.

Koolhydraten

“Veel babyvoeding en -drankjes zijn rijk aan koolhydraten, voornamelijk enkelvoudige suikers”, vertelt onderzoeker Mulchand Patel. “We denken dat als je een kind te vroeg babyvoeding geeft de koolhydraatopname verhoogt. Hierdoor neemt de vorming van insuline toe en veranderen de metabole ‘instellingen’ waardoor het kind later in het leven ontvankelijker is voor overgewicht.”

Volgens de onderzoekers zijn na de geboorte de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier en neuronen nog niet volledig volgroeid. Daarom kan een afwijkend voedingspatroon in deze periode gevolgen hebben voor het rest van het leven.

Kritische periode

“Tijdens deze kritische periode wordt de hypothalamus – die onder andere eetlust reguleert – geprogrammeerd, waardoor je de rest van het leven meer eet”, aldus Patel.

Ouders moeten er dan ook voor zorgen dat kinderen geen vaste voeding krijgen voordat ze 4 tot 6 maanden oud zijn. Anders kan het zijn dat het kind zichzelf de rest van het leven caloriebeperkingen op moet leggen.

Patel: “Ook al heb je behoefte aan meer calorieën: zolang je ze niet inneemt, kun je een normaal gewicht behouden.”

Foodwatch.

Daarnaast kwam ik een campagne tegen van Foodwatch die stellen dat marketing gericht op kinderen betreffende ongezonde snacks en drankjes moet stoppen. zie hier de  Link

Dat kinderen beïnvloedbaar zijn en dus een kwetsbare doelgroep is om een ongezonde leefstijl aan te gaan propageren. Ik moet zeggen, het is zeer zeker het lezen waard, en ook het tekenen van hun burgerinitiatief  is iets waar ik jullie toe op wil roepen. Laten we bewust zijn van wat onze kinderen eten en drinken, en hoe de fabrikanten onze kinderen beïnvloeden.

Juist als je zelf hardnekkig overgewicht hebt, zou je wel beter moeten weten dat je kinderen dit ook aan te doen. De cirkel moet ergens doorbroken worden, en geen beter moment dan nu, begin bij jezelf en jouw eigen kinderen. Laten we proberen hen het beter te geven dan wij heb hebben. Lees, en wordt bewust….. onwetendheid is dan geen excuus meer…..

Op naar week 20, ik ben inmiddels zelf weer erg benieuwd naar mijn resultaten….

Groetjes,

Helga

 

  Love it? Laat het mij weten!
Top