How-to: Mooie makeup foto’s maken

Mooie makeup foto’s maken, dat is zo makkelijk nog niet. Ik krijg de laatste tijd gigantisch veel vragen over hoe ik mijn makeup foto’s maak voor Instagram. En vandaag is eindelijk de dag hier dat ik wat van mijn geheimen verklap. Daarnaast heb ik ook op een rijtje gezet welke camera, lenzen, lampen en dergelijke ik allemaal gebruik. Dus altijd al willen weten hoe je mooie foto’s van je makeup kunt maken? Lees dan vooral verder!

Camera Equipment

Oke, let’s start of with what you need. Hieronder heb ik een lijstje met de tools die ik dagelijks gebruik. Keep in mind dat als het meer een hobby is, of voor zo af en toe, je echt geen spiegelreflex camera nodig hebt. Maar als je zoals ik graag een Instagram account of voor je blog veel foto’s wilt maken is het zeker een goede investering! Mocht je wel die stap willen nemen, zou ik investeren in een goede lens (key!), een goede camera (maar het nieuwste van het nieuwste hoeft niet, een uitklapbaar scherm is wel erg handig. Maar een lens is  en een ringlamp. Oh en een statief en SD kaart of course.

Mijn tools (alles is klikbaar!)

 

Upgrade

Mocht je geld over hebben en willen investeren in nog een betere camera of lens (waarvoor ik aan het sparen ben) zijn de volgende dingen erg mooi.

En nu?

Oke, nu heb je alle camera equipment, je makeup op en je bent ready to shoot. Hoe zet je dan je opstelling neer? Heel simpel: ik zet mijn camera op een statief, met het schermpje naar mij toe geklapt. De statief staat ietsjes hoger dan mijn oog en kijkt wat schuin naar beneden (naar je oog). Dit is persoonlijke voorkeur, dus speel een beetje met hoe je je camera wilt hebben. Je kunt ‘m ook heel frontaal neerzetten. Vervolgens zet ik mijn ringlamp voor mijn camera neer, dus de lens kijkt als het ware door het gat van de lamp. Je kunt de intensiteit en kleur instellen van de ringlamp die ik heb, dat vind ik erg prettig. Ikzelf zit ongeveer 50 tot 70 centimeter van de lens af. Je ziet dus ongeveer van mijn voorhoofd tot onderkant van mijn lip op beeld. En ik hou mijn hoofd wat schuin, wederom dit is persoonlijke voorkeur.

Hier een voorbeeld, I know how flattering.

voorbeeld kopiëren

“Oke, maar waarom heel je gezicht als je alleen je oog wilt” hoor ik je vragen?! Good question! Je wilt graag dat heel je oog scherp is, dus zowel je wenkbrauw, wimpers, iris als je makeup. Als je verder weg zit, is meer in focus. Kijk bijvoorbeeld naar mijn andere oog, neus of haar – dat is allemaal niet zo scherp als mijn ene oog. Dit is doordat de camera een vast brandbpunt heeft en niet ALLES in focus kan doen. Tenminste niet met de instellingen die ik wil. Je kunt dus door verder weg te zitten, meer op de foto passen en uiteindelijk dus croppen.

Camera instellingen

Dit is toch wel de grootste struggle. Probeer zo veel mogelijk te Googlen, YouTuben en vooral zelf te proberen. Ik kan niet voor jou zeggen welke camera instellingen werken, omdat elk licht anders is. Hieronder heb ik toch een paar tips die jouw foto’s beter kunnen maken:

 • Schiet altijd op Manual (M) je hebt dan alle controle over jouw camera settings.
 • Weet je niet welke ISO het beste is? Zet ISO dan eerst rond de 100 en 200. Je kunt het ook op Auto zetten, maar zorg ervoor dat je ISO te hoog wordt. Dan wordt je foto korrelig.
 • Schiet altijd op Large (L) en het liefst ook nog RAW – hier heb je wel Photoshop of Lightroom voor nodig om je foto te bewerken en kunnen openen.
 • Zet het diafragma niet te groot (kleine f waarde) en ook zeker niet te klein (hoge f waarde) – ergens in het midden zou goed moeten zijn.
 • Zet de sluitertijd niet te lang, dan word je foto wazig. Maar een te lange sluitertijd is ook niet goed. Probeer het ergens tussen de 1/80 en 1/250 (afhankelijk van jouw licht) te houden.

Hieronder voorbeelden van goede en foute camera instellingen

Foute camera instellingen 

Day 3-2 edit day 18-2

 

Goede camera instellingen

 

Day 57 (2) Collab Anneloes-2

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad! Ik krijg ook veel vragen over hoe ik mijn foto’s bewerk. Mocht jij hier interesse in hebben, laat het mij dan vooral weten in de comments hieronder!

  Geen zin om een reactie achter te laten. Like dit artikel!
Volg:
Kim

Hi! Ik ben Kim. Een 22-jarige makeup enthousiast. Mijn voorkeur gaat uit naar high-end beauty, voornamelijk uit Amerika. Hier op mijn online plekje probeer ik je tips en tricks te geven, doe ik reviews over de nieuwste producten en laat ik regelmatig mijn favorieten zien!

55 Reacties

 1. Es
  23 oktober 2017 / 22:24

  Super mooie foto’s
  Ik was altijd al opzoek naar een goede uitleg! Echt Top van je dat je alles duidelijk uitlegt. Hoe bewerk je je foto’s dat kon ik nog niet terug vinden.

 2. Mariam Breda
  9 februari 2017 / 09:44

  Wat maak jij prachtige foto’s zeg! Bedankt voor je tips! Mag ik vragen welke ringlamp je gebruikt en hoe je bewerkt?

  Gr Mariam

 3. 22 november 2016 / 22:15

  Wauw wat enorm fijn dat je dit zo hebt opgeschreven! Echt bedankt <3 Ga het artikel er zeker ff bijhouden als ik zelf weer foto's ga proberen te maken :)

 4. 22 augustus 2016 / 20:22

  Super dat je dit met ons wil delen.
  Ik vind je foto’s en look altijd zo mooi eruit zien.
  Jij bent en blijft voor mij een inspiratiebron.

 5. Najat
  24 juni 2016 / 22:07

  De eerste helft dacht ik nog te kunnen volgen maar toen al die termen kwamen was je me kwijt! OMG k moet me echt meer gaan inlezen over hoe te werken met een camera. Ik zet ‘m eigenlijk standaard op automatische stand. Moet wat beter mijn best gaan doen want my God wat zijn je foto’s mooi! En een artikel over het bewerken van foto’s; heeeeel graag! Thanks voor het delen mop! You rock!

 6. An Kusseler
  14 juni 2016 / 12:09

  Jaaaa heel graag een artikeltje over hoe je jou foto’s bewerkt !!

 7. Rochella
  14 juni 2016 / 11:50

  OMG Kim, Deze foto’s zijn AMAZING. Heeeeeel erg mooi. Ik ben sprakeloos. Ik ben natuurlijk geen pro met het aanbrengen van make-up, maar zulke foto’s wil ik ook wel :) XOXO

 8. 14 juni 2016 / 08:44

  Heel erg leuk om te zien wat jij gebruikt aan apparatuur! Eigenlijk heb ik precies hetzelfde in huis, behalve geen 50mm lens (staat wel op de wishlist!). Ik zou het vooral leuk vinden om te weten hoe jij je foto’s bewerkt, want daar hangt het resultaat van de foto ook erg vanaf. Dus je hebt mij al voor het volgende artikel :).

 9. Oohlablush
  13 juni 2016 / 22:30

  Geniaaaaal! Nu ik een spiegelreflex heb kan ik met deze tips van jou aan de slag.
  You rock girl <3

 10. Michelle
  13 juni 2016 / 22:00

  ik gebruik altijd studio flitsen. Maar wat voor ringflits gebruik je?
  Je foto’s zijn heel mooi geworden.

 11. 13 juni 2016 / 21:00

  Zelfs die foto’s van slechte kwaliteit zijn nog beter dan de foto’s die ik maak. Pffff wat zijn jouw foto’s mooi!

 12. 13 juni 2016 / 20:59

  ahh super tof dat je dit deelt met ons! Ik zie je mooie looks altijd voor bij komen op instagram en ben er af en toe best jaloers op moet ik zeggen! Ik ga zeker je tips uittesten.

 13. Dorien
  13 juni 2016 / 20:41

  super handig artikel! Ik krijg mijn makeup NOOIT goed op de foto. Misschien ga ik nu ook investeren in een ringlamp.

 14. Daphne
  13 juni 2016 / 20:18

  Wat een handig artikel! Zelf probeer ik de afgelopen tijd ook wat meer foto’s te maken van m’n ooglooks, maar ze komen lang niet in de buurt van de mooie foto’s die jij (of bijv. wies) post haha! Kan er misschien ook aan liggen dat ik niet al die apparatuur heb helaas. Een artikel over hoe je je foto’s bewerkt lijkt me ook erg interessant!

  • 13 juni 2016 / 21:44

   Als je telefoon een goede camera heeft, kun je ook al hele mooie foto’s maken. Het enige waar je dan in moet investeren in de ringlamp. Dat maakt het ZO VEEL beter!

 15. 13 juni 2016 / 20:13

  Super handig! Heb net nieuwe gear en een ringlamp dus ben er nog mee aan het uitvogelen :D Goede tips, prachtige foto’s en ook nog eens goede timing!

 16. 13 juni 2016 / 19:39

  Enorm fijne tips! Zo wist ik dus echt niet dat het handiger is om een foto van je hele gezicht te maken. Ergens wel logisch, maar ik heb er nooit bij stilgestaan. Ik ben persoonlijk ook heel erg benieuwd naar hoe je je foto’s bewerkt. Dus laat dat volgende artikel maar komen! :)

 17. Ilse
  13 juni 2016 / 19:12

  Wat een handige tips! Je maakt super mooie foto’s!

 18. 13 juni 2016 / 19:11

  Superleuke blogg, heb je ook tips hoe je mooie fotos kan krijgen met ee mobiel. Welke belichting kun je het beste gebruiken etc (Just for my instagram pictures en daarnaast ben ik een arme student, kan me geen camera veroorloven).

  • 13 juni 2016 / 21:46

   Investeer in die ranglamp, dat is echt A-L-L-E-S! Verder de foto maken met de achtercamera (en een spiegeltje). En zoals de camera tip, same goes voor verderaf maken en croppen.

 19. 13 juni 2016 / 18:43

  Goede tips! de meeste kende ik eigenlijk al en ik twijfel zo erg over een ringlamp want ik krijg bij lange na niet zo’n mooie foto’s als jou of wies etc ;-) ben je ook tevreden met jou ringlamp?

  • 13 juni 2016 / 21:47

   Ja, ik gebruik ‘m al best een tijd. Ik vind ‘m zo gigantisch fijn. Elke cent waard!

 20. Farah
  13 juni 2016 / 17:25

  Wat een handig artikel! Ik ga binnekort naar een cursus van Canon om mee te leren qua instellingen etc. X

 21. 13 juni 2016 / 15:39

  Superfijne tips! Dank je wel! Ik ben aan het sparen voor een camera en hoop er over een paar maanden ook mee te experimenteren!

 22. 13 juni 2016 / 15:15

  Je maakt echt prachtige foto’s! Bedankt voor de tips. -x-

 23. 13 juni 2016 / 15:11

  Erg handige tips waar men goed van kan leren.
  Prachtige foto’s.

  Xoxo

 24. Bertine
  13 juni 2016 / 13:33

  oh dank je wel! ik heb alle tools die jij benoemd, maar dit krijg ik echt niet hoor! Heb je deze foto’s nu met de 50 mm lens gemaakt dan?? Dan moet ik mijn diafragma toch wat hoger zetten denk ik, want anders wordt de rest mega onscherp!

 25. Manon
  13 juni 2016 / 13:16

  Handige tips. Ik wil ooit nog wel een keer een ringlamp.

 26. 13 juni 2016 / 12:53

  Wat een fijne tips! Je foto’s zijn heel erg mooi. Heb je ook raad om te werken met een ringlamp? Mijn foto’s zijn namelijk ofwel erg warm of te koel, ik krijg ze niet hoe het hoort

  • 13 juni 2016 / 13:58

   Misschien ligt het aan je ringlamp? Die ik heb, kun je de kleur mee instellen. En je kunt uiteraard de witbalans op je camera instellen.
   Ook al zijn de kleuren niet altijd correct, ik corrigeer dit in de nabewerking.

 27. 13 juni 2016 / 12:45

  Echt super leuk om je vooruitgang te zien betreft de foto’s! Super leuk dat je het ook wilt delen! Thanks! <3

 28. 13 juni 2016 / 12:35

  Ik zie jouw prachtige looks steeds vaker voorbij komen en nu ben ik dus ERG blij dat ik deze post heb gezien :-D Super fijn dat je hier een duidelijk artikel aan hebt gewijd. Ik ga er mee aan de slag :-)

 29. Bjarne-Vidar
  13 juni 2016 / 12:31

  Yaaas gurl slaaaaaay!

 30. 13 juni 2016 / 12:21

  Fijne tips! Dat kan ook niet anders want jouw foto’s zijn On Fleek! Ik struggel erg met licht en denk dat ik ook maar eens in een goede ringlight moet gaan investeren :)

  • 13 juni 2016 / 12:25

   Een ringlamp is echt bae! Die ik heb is erg fijn omdat je hem kan dimmen en de kleur kunt aanpassen yay!

 31. Iris
  13 juni 2016 / 12:14

  Wauw, wat een goede tips zeg! Ik vind jouw foto’s altijd zo mooi! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *