Mooie makeup foto’s maken, dat is zo makkelijk nog niet. Ik krijg de laatste tijd gigantisch veel vragen over hoe ik mijn makeup foto’s maak voor Instagram. En vandaag is eindelijk de dag hier dat ik wat van mijn geheimen verklap. Daarnaast heb ik ook op een rijtje gezet welke camera, lenzen, lampen en dergelijke ik allemaal gebruik. Dus altijd al willen weten hoe je mooie foto’s van je makeup kunt maken? Lees dan vooral verder!

Camera Equipment

Oke, let’s start of with what you need. Hieronder heb ik een lijstje met de tools die ik dagelijks gebruik. Keep in mind dat als het meer een hobby is, of voor zo af en toe, je echt geen spiegelreflex camera nodig hebt. Maar als je zoals ik graag een Instagram account of voor je blog veel foto’s wilt maken is het zeker een goede investering! Mocht je wel die stap willen nemen, zou ik investeren in een goede lens (key!), een goede camera (maar het nieuwste van het nieuwste hoeft niet, een uitklapbaar scherm is wel erg handig. Maar een lens is  en een ringlamp. Oh en een statief en SD kaart of course.

Mijn tools (alles is klikbaar!)

 

Upgrade

Mocht je geld over hebben en willen investeren in nog een betere camera of lens (waarvoor ik aan het sparen ben) zijn de volgende dingen erg mooi.

En nu?

Oke, nu heb je alle camera equipment, je makeup op en je bent ready to shoot. Hoe zet je dan je opstelling neer? Heel simpel: ik zet mijn camera op een statief, met het schermpje naar mij toe geklapt. De statief staat ietsjes hoger dan mijn oog en kijkt wat schuin naar beneden (naar je oog). Dit is persoonlijke voorkeur, dus speel een beetje met hoe je je camera wilt hebben. Je kunt ‘m ook heel frontaal neerzetten. Vervolgens zet ik mijn ringlamp voor mijn camera neer, dus de lens kijkt als het ware door het gat van de lamp. Je kunt de intensiteit en kleur instellen van de ringlamp die ik heb, dat vind ik erg prettig. Ikzelf zit ongeveer 50 tot 70 centimeter van de lens af. Je ziet dus ongeveer van mijn voorhoofd tot onderkant van mijn lip op beeld. En ik hou mijn hoofd wat schuin, wederom dit is persoonlijke voorkeur.

Hier een voorbeeld, I know how flattering.

voorbeeld kopiëren

“Oke, maar waarom heel je gezicht als je alleen je oog wilt” hoor ik je vragen?! Good question! Je wilt graag dat heel je oog scherp is, dus zowel je wenkbrauw, wimpers, iris als je makeup. Als je verder weg zit, is meer in focus. Kijk bijvoorbeeld naar mijn andere oog, neus of haar – dat is allemaal niet zo scherp als mijn ene oog. Dit is doordat de camera een vast brandbpunt heeft en niet ALLES in focus kan doen. Tenminste niet met de instellingen die ik wil. Je kunt dus door verder weg te zitten, meer op de foto passen en uiteindelijk dus croppen.

Camera instellingen

Dit is toch wel de grootste struggle. Probeer zo veel mogelijk te Googlen, YouTuben en vooral zelf te proberen. Ik kan niet voor jou zeggen welke camera instellingen werken, omdat elk licht anders is. Hieronder heb ik toch een paar tips die jouw foto’s beter kunnen maken:

  • Schiet altijd op Manual (M) je hebt dan alle controle over jouw camera settings.
  • Weet je niet welke ISO het beste is? Zet ISO dan eerst rond de 100 en 200. Je kunt het ook op Auto zetten, maar zorg ervoor dat je ISO te hoog wordt. Dan wordt je foto korrelig.
  • Schiet altijd op Large (L) en het liefst ook nog RAW – hier heb je wel Photoshop of Lightroom voor nodig om je foto te bewerken en kunnen openen.
  • Zet het diafragma niet te groot (kleine f waarde) en ook zeker niet te klein (hoge f waarde) – ergens in het midden zou goed moeten zijn.
  • Zet de sluitertijd niet te lang, dan word je foto wazig. Maar een te lange sluitertijd is ook niet goed. Probeer het ergens tussen de 1/80 en 1/250 (afhankelijk van jouw licht) te houden.

Hieronder voorbeelden van goede en foute camera instellingen

Foute camera instellingen 

Day 3-2 edit day 18-2

 

Goede camera instellingen

 

Day 57 (2) Collab Anneloes-2

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad! Ik krijg ook veel vragen over hoe ik mijn foto’s bewerk. Mocht jij hier interesse in hebben, laat het mij dan vooral weten in de comments hieronder!

  Love it? Laat het mij weten!