Greenwashing!

Heb jij een green skincare routine? Al je producten gevuld met plantaardige oliën en voedende butters vol met antioxidanten? Stel je voor dat je green skincare routine helemaal niet zo groen was en die Shea Body Butter die je onlangs hebt gekocht bomvol minerale oliën zit. Dan ben jij het “slachtoffer” van greenwashing! Benieuwd wat dat wil zeggen? Keep on reading!

“I regret taking such good care of my skin!” _ said no one ever

Wat is Greenwashing?

Greenwashing is het zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema’s omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan ‘een likje verf’.

Ooit al eens echte lederen boots besteld en wanneer je ze aankrijgt ruiken ze enkel en alleen naar plastiek? Of die Bacon burger met extra veel bacon die je bestelde en dan ontdekt dat er maar twee stukjes bacon inzitten… I feel ya! Je ziet op een verpakking een aloë plantje staan met daarbij “All natural” of “with almond extract” terwijl er helemaal geen amandel of aloë extract inzit. De verpakking ziet er heel natuurlijk en veelbelovend uit maar er zitten namelijk meer onnatuurlijke ingrediënten in dan ze beloven. Maar hoe weet je nu welk product of merk ge-“greenwashed” is?

Ik kijk altijd naar ingrediënten. Om een natuurlijk product te hebben zouden 2 to 5 van de ingrediënten natuurlijk moeten zijn. Maar natuurlijk zijn sommige ingrediënten ook zo gemanipuleerd dat men soms niet weet of dit nu “all natural” is of “man-made”.

Wat staat er bij ingrediënten?

Aqua/Water, dit is meestal het eerste wat op een verpakking staat, hierna komt dan meteen je antwoord op de vraag: greenwashed or not? Montmorillonite/miniral oil, als je dit ziet staan weet je al zeker dat jou favoriete skincare product het slachtoffer van greenwashing is. Dit is een minerale samenstelling. Not natural at all! Als er na aqua/water meteen een planten of natuurlijk extract staat mag je er bijna zeker van zijn dat dit product natuurlijk is. Volledig natuurlijk is praktisch “onmogelijk” omdat er altijd bewaarmiddelen inzitten zodat het product steeds zijn werking behoud en natuurlijk “niet” slecht wordt. Maar op alles staat natuurlijk wel een vervaldatum.

 

De kans is wel heel groot dat jij zelf ook merken in je kast hebt staan die aan greenwashing doen. Bewust en zelfs onbewust. Ik weet dat ik er genoeg in mijn  kast heb staan.

Wat vond je van dit artikel?

Hoop dat jullie hier wat uit geleerd hebben! See you next time

  Geen zin om een reactie achter te laten. Like dit artikel!
Volg:
Rebecca

Hi there! Ik ben Rebecca, body & skincare enthousiast. Als gastblogger ga ik elke vrijdag tips, tricks en DIY artikels posten over lichaam- en huidverzorging.

Deel deze post:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *