De laatste tijd krijg ik vaak de vraag over mijn film setup! Het is namelijk best wel veranderd de laatste tijd (voornamelijk op mijn Engelse kanaal). Vandaag heb ik een video en een artikel waarin ik uitleg hoe ik precies mijn video’s film en wat ik daar allemaal voor gebruik! Ook vertel ik over mijn ringlamp die ik via BonjourFoto.nl heb gekregen. Benieuwd? Kijk dan snel verder!

Film setup van ‘vroeger’

Ik gebruikte tot ongeveer midden 2013 een Toshiba Camileo SX500 (flipcam). Niet de beste kwaliteit, maar het werkte. Halverwege 2013 investeerde ik in een Canon Legria HF R16, wederom een flipcam. De kwaliteit van dat soort camera’s is best oké maar je kan niet veel instellen. Ik filmde over het algemeen gewoon voor een raam. Mijn video’s bewerkte ik toen ter tijd in Windows Movie Maker. Zo richting eind 2013 maakte ik de stap naar een ander editing programma. Verder gebruik ik een normaal statief, niets bijzonders.

Film setup van nu

Zoals ik al zei maakte ik de overstap naar een professioneler programma, namelijk Adobe Premiere Pro CS6. Een mega fijn programma, wel even wennen maar dan kan je ook veel meer dan in Movie Maker. Begin dit jaar investeerde ik in een camera, een Canon EOS 600D.  Deze komt met de standaard kitlens Canon EF-S 18-55mm. Dit is een zoomlens en in de video zie je het verschil tussen de 18mm en 55mm afstand. Bij de Canon camera’s komt een kabel en een cd. Met de kabel en de software van op de cd (EOS Utility, hier te downloaden) kun je je camera bedienen vanaf je laptop. Ideaal voor wanneer je wat verder er vanaf zit. Ook kun je je camera scherpstellen en foto’s maken vanaf je laptop!

Upgrades

Zo rond eind februari kreeg ik van mijn moeder de Canon EF 50mm f/1.8 II lens. Deze heeft een mooie scherpte-diepte en de kleuren zijn veel helderder. Wederom zie je in de video het verschil tussen de kitlens en de 50mm lens (op 1.15 minuten). Ook gebruik ik op het moment een Falcon Eyes DVR-300DVC LED Ringlamp, deze heb ik via de webshop BonjourFoto.nl en ik ben er mega blij mee! Het upgrade je video gigantisch en je creëert ook wat meer onafhankelijkheid met natuurlijk licht. Hiervoor heb je wel een lampstatief nodig, deze kun je al voor twee tientjes vinden. Je hebt overigens geen extra statief nodig voor je camera, zie video (op 3.23 minuten)

 

setup

Zijn die upgrades nu echt nodig?

De 50mm lens is zeker een goede investering. De lens is niet erg duur maar wel erg goed, althans dat vind ik. Deze lens maakt mooie foto’s en mooie video’s. De kleuren zijn helder en de lens laat veel licht door. Daarnaast maakt die de achtergrond mooi blurry. En hoe verder je van de achtergrond af zit hoe waziger de achtergrond wordt. Overigens moet je wel ongeveer 2 tot 2,5 meter van de camera afzitten als je helemaal in beeld wilt zitten. Voor een oogshot kun je wat dichterbij gaan zitten. Waardoor je een mooi effect hebt van de ringlamp.

Ook de ringlamp is de investering helemaal waard. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van daglicht! Op een bewolkte dag heb je toch mooi licht en ook ’s avonds kun je filmen met deze lamp. Ook geeft het een mooie en professioneel effect aan je video’s. Als je trouwens dichtbij de lamp zit heb je zo’n rondje in je oog, wat je wel eens bij bekende YouTubers ziet. Ik vind dat zelf altijd erg mooi en opvallend. Maar ach. Ik heb persoonlijk voor deze ringlamp gekozen omdat je de kleur kan instellen, warm of koel licht. Ik zet ‘m meestal in het midden, en dan nog ietsjes naar het koelere licht. Ook kun je de lichtintensiteit bepalen. Als ik ver weg zit zet ik deze voluit , wanneer ik dichterbij zit pas ik het natuurlijk aan (op 3.43 minuten). Ik heb overigens altijd de diffuser over de ledlampjes heen voor een zachter effect. De ringlamp is dus zéker een aanrader voor wanneer je wat serieuzer bent over het maken van video’s.

Filmtips

Natuurlijk heb je ook een bak zelfvertrouwen en moed nodig om voor die camera te gaan zitten. Dat doe je niet even zomaar. En al helemaal niet een makeup video waarbij je makeup-loos begint. Daarom heb ik nog wat tips voor je:

  • Just do it! Maak in een weekend eens een hele zaterdag filmpjes. En ga de gehele zondag editen. Je hoeft ze nog helemaal niet online te zetten, maar bouw het vertrouwen een beetje op. Het is in het begin natuurlijk spannend en onwennig. Maar oefening baart kunst!
  • Film je intro achteraf. En dan bedoel ik bij makeup of haar tutorials en tags. Kinkt misschien logisch, maar ik wist dat eerst niet. Ik vroeg me altijf af hoe YouTubers dat deden. Maar begin dus met het filmen ‘na de intro’. Op het einde maak je wat begin- en eindshots van je look en film je een intro en outro.
  • Vergeet je tumbnail niet. Oeps, je hebt een mooie look gemaakt. Maar je hebt geen foto ervan. Mij is het vaak genoeg overkomen. Maak dus aan het eind ook een stuk of 10 foto’s van je look of van producten die je reviewt. Deze kun je gebruiken voor je tumbnail.
  • Film landscape. Film je met je telefoon? Draag ‘m dan een kwartslag! Niets is vervelender dan naar een gecropte iPhone portrait video te kijken. Zorgt dus altijd dat je horizontaal filmt :)
  • Heb er plezier in. Misschien wel de meest waardevolle tip!

Q: maak jij al video’s? Welke tools gebruik jij hiervoor? Laat het me weten in de comments!

 

  Love it? Laat het mij weten!