Behind The Scenens | Mijn Camera / Film Setup

De laatste tijd krijg ik vaak de vraag over mijn film setup! Het is namelijk best wel veranderd de laatste tijd (voornamelijk op mijn Engelse kanaal). Vandaag heb ik een video en een artikel waarin ik uitleg hoe ik precies mijn video’s film en wat ik daar allemaal voor gebruik! Ook vertel ik over mijn ringlamp die ik via BonjourFoto.nl heb gekregen. Benieuwd? Kijk dan snel verder!

Film setup van ‘vroeger’

Ik gebruikte tot ongeveer midden 2013 een Toshiba Camileo SX500 (flipcam). Niet de beste kwaliteit, maar het werkte. Halverwege 2013 investeerde ik in een Canon Legria HF R16, wederom een flipcam. De kwaliteit van dat soort camera’s is best oké maar je kan niet veel instellen. Ik filmde over het algemeen gewoon voor een raam. Mijn video’s bewerkte ik toen ter tijd in Windows Movie Maker. Zo richting eind 2013 maakte ik de stap naar een ander editing programma. Verder gebruik ik een normaal statief, niets bijzonders.

Film setup van nu

Zoals ik al zei maakte ik de overstap naar een professioneler programma, namelijk Adobe Premiere Pro CS6. Een mega fijn programma, wel even wennen maar dan kan je ook veel meer dan in Movie Maker. Begin dit jaar investeerde ik in een camera, een Canon EOS 600D.  Deze komt met de standaard kitlens Canon EF-S 18-55mm. Dit is een zoomlens en in de video zie je het verschil tussen de 18mm en 55mm afstand. Bij de Canon camera’s komt een kabel en een cd. Met de kabel en de software van op de cd (EOS Utility, hier te downloaden) kun je je camera bedienen vanaf je laptop. Ideaal voor wanneer je wat verder er vanaf zit. Ook kun je je camera scherpstellen en foto’s maken vanaf je laptop!

Upgrades

Zo rond eind februari kreeg ik van mijn moeder de Canon EF 50mm f/1.8 II lens. Deze heeft een mooie scherpte-diepte en de kleuren zijn veel helderder. Wederom zie je in de video het verschil tussen de kitlens en de 50mm lens (op 1.15 minuten). Ook gebruik ik op het moment een Falcon Eyes DVR-300DVC LED Ringlamp, deze heb ik via de webshop BonjourFoto.nl en ik ben er mega blij mee! Het upgrade je video gigantisch en je creëert ook wat meer onafhankelijkheid met natuurlijk licht. Hiervoor heb je wel een lampstatief nodig, deze kun je al voor twee tientjes vinden. Je hebt overigens geen extra statief nodig voor je camera, zie video (op 3.23 minuten)

 

setup

Zijn die upgrades nu echt nodig?

De 50mm lens is zeker een goede investering. De lens is niet erg duur maar wel erg goed, althans dat vind ik. Deze lens maakt mooie foto’s en mooie video’s. De kleuren zijn helder en de lens laat veel licht door. Daarnaast maakt die de achtergrond mooi blurry. En hoe verder je van de achtergrond af zit hoe waziger de achtergrond wordt. Overigens moet je wel ongeveer 2 tot 2,5 meter van de camera afzitten als je helemaal in beeld wilt zitten. Voor een oogshot kun je wat dichterbij gaan zitten. Waardoor je een mooi effect hebt van de ringlamp.

Ook de ringlamp is de investering helemaal waard. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van daglicht! Op een bewolkte dag heb je toch mooi licht en ook ‘s avonds kun je filmen met deze lamp. Ook geeft het een mooie en professioneel effect aan je video’s. Als je trouwens dichtbij de lamp zit heb je zo’n rondje in je oog, wat je wel eens bij bekende YouTubers ziet. Ik vind dat zelf altijd erg mooi en opvallend. Maar ach. Ik heb persoonlijk voor deze ringlamp gekozen omdat je de kleur kan instellen, warm of koel licht. Ik zet ‘m meestal in het midden, en dan nog ietsjes naar het koelere licht. Ook kun je de lichtintensiteit bepalen. Als ik ver weg zit zet ik deze voluit , wanneer ik dichterbij zit pas ik het natuurlijk aan (op 3.43 minuten). Ik heb overigens altijd de diffuser over de ledlampjes heen voor een zachter effect. De ringlamp is dus zéker een aanrader voor wanneer je wat serieuzer bent over het maken van video’s.

Filmtips

Natuurlijk heb je ook een bak zelfvertrouwen en moed nodig om voor die camera te gaan zitten. Dat doe je niet even zomaar. En al helemaal niet een makeup video waarbij je makeup-loos begint. Daarom heb ik nog wat tips voor je:

 • Just do it! Maak in een weekend eens een hele zaterdag filmpjes. En ga de gehele zondag editen. Je hoeft ze nog helemaal niet online te zetten, maar bouw het vertrouwen een beetje op. Het is in het begin natuurlijk spannend en onwennig. Maar oefening baart kunst!
 • Film je intro achteraf. En dan bedoel ik bij makeup of haar tutorials en tags. Kinkt misschien logisch, maar ik wist dat eerst niet. Ik vroeg me altijf af hoe YouTubers dat deden. Maar begin dus met het filmen ‘na de intro’. Op het einde maak je wat begin- en eindshots van je look en film je een intro en outro.
 • Vergeet je tumbnail niet. Oeps, je hebt een mooie look gemaakt. Maar je hebt geen foto ervan. Mij is het vaak genoeg overkomen. Maak dus aan het eind ook een stuk of 10 foto’s van je look of van producten die je reviewt. Deze kun je gebruiken voor je tumbnail.
 • Film landscape. Film je met je telefoon? Draag ‘m dan een kwartslag! Niets is vervelender dan naar een gecropte iPhone portrait video te kijken. Zorgt dus altijd dat je horizontaal filmt :)
 • Heb er plezier in. Misschien wel de meest waardevolle tip!

Q: maak jij al video’s? Welke tools gebruik jij hiervoor? Laat het me weten in de comments!

 

  Geen zin om een reactie achter te laten. Like dit artikel!
Volg:
Kim

Hi! Ik ben Kim. Een 22-jarige makeup enthousiast. Mijn voorkeur gaat uit naar high-end beauty, voornamelijk uit Amerika. Hier op mijn online plekje probeer ik je tips en tricks te geven, doe ik reviews over de nieuwste producten en laat ik regelmatig mijn favorieten zien!

Deel deze post:

32 Reacties

 1. 23 augustus 2015 / 01:12

  Ik vind het echt super leuk jou filmpjes, ik vraag me af hoe je zn begin stukje maakt met de vermelding van jou site etc… ik wil dat ook kunnen maar ik weet niet hoe, hoe doe jij dat?

  Liefs Irene

  • 23 augustus 2015 / 09:15

   Je bedoelt in mijn nieuwe video’s? Ik maak dat zelf in AE (ik studeer als designer).
   Ik kan dat tegen een vergoeding ook voor jou maken als je wilt. Als je dat wilt, mail me maar eventjes.

 2. 13 juli 2015 / 16:38

  Hi Kim,

  Wat super uitgelegd! Ik zou heel graag willen weten welke programma’s jij gebruikt om je video’s en foto’s te bewerken!
  De ringlicht voeg ik toe aan mijn blogger wishlist. Wat het resultaat is erg mooi!

  Liefs, Beaudine

 3. 3 mei 2015 / 20:06

  Hoi, Kim wat een leuk artikel. Ik ben vorige week begonnen met het maken van filmpjes en ik loop tegen heel wat problemen aan. Ik kan zeker wat met deze tips. Het lijkt mij erg leuk als je nog een keer een filmpje maakt waarin je laat zien hoe jij tekst in je filmpje zet. daarnaast zou ik graag een keer zien hoe jij een achteraf opgenomen intro in een filmpje verwerkt. Alvast bedankt! Liefs Conchita

  • 3 mei 2015 / 20:25

   Hi Conchita, wat god om te horen! Ik ga zeker een filmpje daarover maken. Ik heb voorlopig nog wat video’s ingepland, maar het komt eraan.
   Vergeet daarom niet om mij te volgen op bloglovin’ en/of YouTube dan weet je zeker dat je het niet mist ;)

 4. Ella Theunissen
  1 mei 2015 / 02:21

  Waar mama’s al niet goed voor zijn ?

 5. 30 april 2015 / 11:31

  Jaaaa de ringlicht <3 Ik heb hem ook altijd op het midden tussen warm en koud licht :P

 6. 29 april 2015 / 21:44

  Wat een mooi uitgebreid en vooral handig filmpje! Die software is inderdaad een goede tip en iets om achteraan te gaan. Ik film nu met een camera zonder klepje en op een scherm zien wat je doet lijkt mij echt zoveel makkelijker haha! Je zei dat die bij de camera zit? Dan ga ik mijn vriend even vragen om de cd :)

 7. 29 april 2015 / 16:10

  Wat leuk en handig zo’n video. Die ringlight lijkt me heel fijn voor het filmen.

 8. 28 april 2015 / 10:44

  Leuk om je set up te zien! Ik ben aan het overwegen om ook te vloggen. Ik heb vergelijkbare apparatuur, en kan dus in principe zo aan de slag, maar op de een of andere manier is de drempel zo hoog. Maar je idee om het gewoon te proberen, zonder de bedoeling het ook online te zetten is misschien wel een goeie. Maakt de druk wat minder hoog.
  Ik ben ook erg benieuwd naar hoe jij je films edit. En hoeveel tijd ben je gemiddeld kwijt aan zo’n filmpje?

  • 28 april 2015 / 22:25

   Dank je wel! Ik zal daar binnenkort een video over maken :)
   Pfoe, het verschilt per video. Een shoplog is makkelijk opnemen en editen; bij elkaar dan een uurtje of twee denk ik! Maar een tutorial al snel het dubbele en soms zelfs driedubbele ervan.

 9. 27 april 2015 / 23:08

  Wat gaaf dat jij die ringlamp van Falcon Eyes hebt!! Die staat al zó lang op mijn wishlist!

 10. 27 april 2015 / 19:16

  Wauw, wat een geweldig handige video dit. Ik wil nu ook echt een ringlight. Ik baal trouwens dat ik die software niet op mijn computer kan installeren, want ik heb namelijk geen diskplayer in mn laptop… xo

 11. Juliet
  27 april 2015 / 10:05

  Fijn artikel! Ik ben nu aan het sparen voor een canon 750d , kan echt niet wachten!

 12. Marianne
  27 april 2015 / 08:11

  Hartstikke leuke uitleg! Graag x uitleg over je Editing programma

   • Marianne
    1 mei 2015 / 23:14

    Hoi Kim! Ja-in welk programma edit je en hoe schrijf je in het filmmateriaal?
    Heb je tips over je iPhone of Camera bevestigen-over muziek onder defilmpjes zetten?
    Groet

 13. 27 april 2015 / 07:51

  Dank je wel voor deze tips. Om eerlijk te zijn ben ik nog niet bezig met vlogs. Ik heb nog geen goede camera daar voor en ik ben mij nog aan het oriënteren op wat ik dan zou filmen. Tot die tijd, kijk en leer ik graag van anderen. Wat hun ervaring is met bepaalde apparatuur. En leer graag van hun tips en tricks. Dat scheelt weer een hoop uitzoekwerk voor later. Dank je wel voor je inkijkje.

 14. 27 april 2015 / 06:47

  Leuke en zeer handige tips hoe je kan fotograferen en kan filmen!
  Ik ben zeer geïnteresseerd in een video naar of tutorial van het editing progamma dat jij gebruikt voor je video’s.
  De ring light ziet er goed uit!
  Zoiets zoek ik ook en heb al gekeken op de website waar jij het vandaan hebt.

  Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *