Een platform kiezen om op te bloggen, dat is best moeilijk! Zeker als je net pas begint met bloggen of wanneer je van plan bent een blog te gaan beginnen. Er zijn verschillende soorten platforms en ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je wilt natuurlijk meteen de juiste keuze maken, want overstappen is een helse klus. Daarom help ik je vandaag om meteen de juiste keuze te maken!

IMG_8575

Via welk platform blog ik dan?

Zelf blog ik via WordPress.org, een zelf gehoste versie van WordPress.com. Toen ik vijf jaar geleden begon met bloggen deed ik dat via Blogger (oftewel Blogspot). Echter heb ik hierop maar een maandje geblogt voordat ik  overging naar mijn eigen domeinnaam en dus ook naar WordPress. Voor mij was dat erg gemakkelijk, want mijn vader heeft een hostingbedrijf (X-Site Internet Services en EIGEN-DOMEIN) en daarom kan ik ook niet veel vertellen over het hosten. Mijn vader regelt dat gewoon allemaal. Super ideaal is dat.

 

Hulp ingeschakeld

Omdat ik er niet veel over kan vertellen heb ik hulp ingeschakeld, van 15 andere bloggers die hun ervaringen met mij delen. Sommigen hebben al jaren ervaring, sommigen zijn overgestapt van platform en/of hosting en anderen die bloggen net pas. Ik wil natuurlijk alle bloggers bedanken voor het meewerken aan dit artikel.

Er zijn heel erg veel platforms waarop je kunt bloggen en vandaag stip ik er een aantal aan. Natuurlijk belicht ik de voor- en nadelen van ieder platform. En deel ik de meningen en ervaringen van de bloggers met het platfrom. Wel kan ik al zeggen dat WordPress het meest gebruikte blogplatform is.

Blog-Impressie-1

WordPress

Dit is het platform waarmee ikzelf blog. Ik ben er erg tevreden over en ik zou iedereen aanraden om hiermee te bloggen. Professioneel blogger Patricia werkt via WordPress. Zij blogt al ruim tien jaar (!) en is in het verleden van het platform Joomla overgestapt naar WordPress. WordPress is een erg gebruiksvriendelijk platform, dat miste ze bij Joomla. Daarom raad zij zonder twijfel ook WordPress aan. Hetzelfde geldt voor Elise, een beginnende blogger. Zij is nu een jaartje bezig met bloggen en in die korte tijd al overgestapt van Joomla naar WordPress. Voornamelijk omdat Joomla niet erg ‘beautyblog-vriendelijk’ is.

Ook Marisca blogt via WordPress. Zij vind het zo fijn omdat het veel mogelijkheden biedt, zoals plugins en thema’s. Ook omdat veel mensen het platform gebruiken. Wanneer je een vraag of probleem hebt kun je simpelweg even Googlen, of je vraag in een Facebookgroep stellen, en je probleem wordt binnen no time opgelost. Amy is ook te spreken over WordPress. Ze heeft wel een aantal minpuntjes, want de plug-ins zorgen soms nog wel eens voor malfuncties. Het kan voorkomen dat hackers binnenkomen via deze plugins. Net als dat  slecht geüpdatete plug-ins je website kunnen laten crashen. Zorg er dus wel altijd voor dat je je plugins goed update (!). Zelf heb ik hier trouwens geen last van.

Earliecia is ooit haar webshop (momenteel offline) begonnen via WordPress. En omdat ze dit zo gemakkelijk vond, heeft ze nu dus ook een blog gebouwd met WordPress. Eerst via de gratis versie (hier dadelijk meer over) en koos erna de betaalde versie. Joyce runt twee blogs, beide via WordPress. Ze is hier ook echt gehecht aan en zou nooit overstappen naar een ander platform. Wel hosts ze bij twee verschillende hostingbedrijven, waar ze beide erg tevreden over is. Joyce vind de WordPress app erg handig: “De WordPress app staat wel op mijn telefoon en mijn iPad. Maar toch kruip ik liever achter de pc om blogs te schrijven. Wel vind ik het handig om reacties goed te keuren via mijn telefoon als dit nodig is.

Eline blog nu zo’n anderhalf jaar en vind WordPress zeer geschikt voor beginners. Waarom? Het is heel basic, artikelen inplannen en foto’s toevoegen is extreem makkelijk. Er zijn daarnaast ook veel mogelijkheden om verder te groeien!

 

Gratis WordPress

De gratis versie van WordPress is leuk om mee te beginnen maar je kan geen plugins downloaden en ook geen Google Analytics gebruiken. Dat is toch wel een groot nadeel vind ik zelf. Ook is je URL erg lang (bijvoorbeeld kimterstege.wordpress.com). Earliecia is op dit platform begonnen en later overgestapt naar WordPress.org: “Op zich is het overzetten van je gratis blog naar een betaalde WordPress versie best makkelijk omdat je de inhoud van je site letterlijk met een klik op de knop kunt integreren in je betaalde WordPress omgeving. Toch zou ik het niet nog eens zo doen. Het thema moet je namelijk wel aanpassen en dat is veel werk. Als je het kunt missen raad ik aan om direct voor een betaald platform te kiezen.

Wendy blogt via WordPress.com. Het bevalt goed want het werkt goed op een mobiel en ze vind het prettig dat vrijwel alles aan te passen is. Wendy: “Het is belangrijk dat het platform goed werkt anders demotiveert dit om te bloggen.

Voordelen van WordPress (volgens de bloggers)

 • Gebruiksvriendelijk
 • Beginnersvriendelijk
 • Toegankelijk voor elk device (WordPress app)
 • Nederlandse variant
 • Hoop plug-ins (ook voor SEO)
 • Makkelijk dingetjes op te zoeken via Google (tutorials e.d.)
 • Typen van artikelen is makkelijk en gaat soepel
 • Professionele uitstraling
 • Makkelijk voor je bezoekers om te reageren
 • Meest Google-friendly
 • Gratis en betaalde versie

Nadelen van WordPress (volgens de bloggers)

 • Thema’s aanpassen kan erg moeilijk zijn, hiervoor moet je (soms) wat technischer zijn
 • In het begin even wat uitvogelen, je moet er echt eventjes voor gaan zitten
 • Veel plugins, maar niet allemaal even goed, sommigen werken totaal niet
 • Veel bloggers gebruik dezelfde templates, voor iets origineels moet je toch echt zelf iets maken (of laten maken)
 • Gratis versie (.com) is onduidelijk en heeft heel erg weinig opties en mogelijkheden

 

Blog-Impressie-2

Blogger / Blogspot

Manon blogt al een halfjaar via Blogger. Waarom ze Blogger gekozen heeft? Ze was er al mee bekend en daarom makkelijk om meteen te starten. Toch kiest zij ervoor om binnenkort ook over te stappen naar WordPress. Ook Marlot is begonnen op Blogger. Toch blogt ze nu via WordPress omdat Blogger erg leuk is, maar te weinig mogelijkheden biedt. Als ze het overnieuw mocht doen, zou ze meteen bij WordPress beginnen. Ook Amy heeft ervaring met Blogger. Maar is overgestapt naar WordPress: “Blogger lag me gewoon niet zo goed. De layout sprak me niet aan en ik vond sommige dingen erg lastig om mee te werken. WordPress is dan weer een pak gebruiksvriendelijker in mijn ogen en het heeft ook meer mogelijkheden.

Overigens kun je via blogger ook gratis bloggen. Uiteraard heb je dan ook een lange URL (bijvoorbeeld kimterstege.blogger.com of kimterstege.blogspot.nl)

Voordelen van Blogger (volgens de bloggers)

 • Vrij overzichtelijk
 • Spreekt voor zich en dus super simpel
 • Toegankelijk voor elk device (Blogger app)
 • Beginnersvriendelijk
 • Layout gemakkelijk aanpassen, maar wel weinig opties
 • Gratis en betaalde versie

Nadelen van Blogger (volgens de bloggers)

 • Weinig opties voor lay-out en thema’s
 • Reactieveld kent Blogger niet, dus dat moet via een Google account. Dat kan ervoor zorgen dat je bezoekers niet reageren omdat het meer moeite is.
 • Minder gebruiksvriendelijk als WordPress


 

SquareSpace

Zarissa blogte eerst via WordPress, maar is overgestapt naar SquareSpace. In eerste instantie voor de mooie thema’s en de mogelijkheid om een webshop te koppelen aan een blog. Met haar basispakket kon ze ook contributors toelating geven om zelf te posten op haar blog. Zarissa: “Ik had een paar recensies gelezen en ik was overtuigd. Het is allemaal zo gemakkelijk om mee te werken. Naar mijn mening veel gemakkelijker dan wordpress, waarmee ik vroeger werkte. Het is in het begin een beetje zoeken, maar door de goede customer service had ik mijn nieuwe website binnen 2 dagen al helemaal zoals ik wilde. Het snelste dat ik hulp kreeg van de customer service was binnen 2 uren. En ook al zou je dat te lang vinden, kan je al goed je weg vinden met behulp van de gratis workshops.

Een nadeel (in het begin) was dat de thema’s niet genoeg aangepast waren voor bloggers. Het was goed als je een portfolio wilde opzetten, maar de echte schrijvers moesten van alles aanpassen aan een thema om het goed te krijgen. Intussen is dat al verbeterd. Er zijn nieuwe thema’s bijgekomen en de tutorials zijn al een pak uitgebreider. WordPress is echt gericht op bloggers. Dat is heel duidelijk, Squarespace moet daar nog aan werken. Zarissa: “Spijtig genoeg heb ik nog altijd geen thema gespot voor een echte blogazine, maar hoop doet leven. Bij SquareSpace zullen ze er wel aan werken.  De thema’s NOG meer aanpassen naar bloggers toe. Het is nog altijd een business platform en de focus ligt iets te hard op foto portfolios. Misschien ook de prijs van de basispakketten wat aanpassen, zodat voor niet-werkenden ook toegankelijker is.

Voordelen van SquareSpace(volgens de bloggers)

 • Mooie thema’s
 • Mogelijkheid om er een webshop aan te koppelen
 • Contributors kunnen zelf posten op je blog
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gratis workshops

Nadelen van SquareSpace (volgens de bloggers)

 • Voornamelijk gericht op business en portfolio
 • Niet echt thema’s voor bloggers
 • Je moet veel aanpassen als blogger
 • Iets aan de prijzige kant

 

Blog-Impressie-3

Joomla

Sytse blogde voorheen via Wordpres: “Aangezien ik een frisse start wilde maken ben ik overgegaan. Ik vind het fijn, maar toch ook niet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik weet dus nooit wat wel of niet kan en heb daarvoor altijd hulp van buitenaf nodig. Voordeel is natuurlijk wel dat ik altijd meer kan dan ik momenteel doe. Heel misschien ga ik weer terug naar WordPress. Dat is een stuk makkelijker en daarmee kun je veel sneller uit de voeten.

Sytse vindt Joomla een stuk lastiger dan hij had verwacht. Al is hij best tevreden met de look van zijn blog. Daarom sprak ik hem ongeveer een maand later nog eens. En tja, zijn mening is toch wel veranderd; via welk platform blog je Syts?! Sytse: “WordPress, of course! Ik adviseer iedereen WordPress. Het meest ideale blogplatform dat ik ken!”.

Voordelen van Joomla (volgens de bloggers)

 • Meer opties en mogelijkheden dan WordPress (eindeloos)
 • Voor gevorderde bloggers erg geschikt
 • Joomla is beschikbaar voor elk apparaat

Nadelen van Joomla (volgens de bloggers)

 • Erg moeilijk voor beginners
 • Moeilijk om het hele Joomla concept te snappen
 • Niet geschikt voor beautyblogs
 • Bezoekers moet via een plugin (JComments) reageren en ziet er niet altijd even mooi uit
 • Uploaden van foto’s duurt lang, het moet een voor een
 • Het is echt zo technisch. Je moet voornamelijk in HTML kunnen knutselen.

 

Weebly

Yvonne blogt al ruim twee jaar via Weebly. Ze vind het lekker simpel en is er erg tevreden over. Weebly biedt veel mogelijkheden en dat vind ze prettig. Ook Weebly biedt een gratis en betaalde versie, wederom is je URL dan een stuk langer (bijvoorbeeld kimterstege.weebly.com)

Voordelen van Weebly (volgens de bloggers)

 • Gebruiksvriendelijk
 • Beginnersvriendelijk
 • Biedt veel mogelijkheden
 • Toegankelijk voor elk device (Weebly App)

Nadelen van Weebly (volgens de bloggers)

 • Geen volgens Yvonne

 

Blog-Impressie-4

Hoe verder?

Je hebt nu bergen met informatie. Maar wat moet je er nu precies mee? Via welk platform en moet ik meteen een domeinnaam en hosting nemen of eerst gratis? Hieronder wat adviezen van mij en een aantal bloggers.

 • Mijn advies is om te kiezen voor WordPress. Een eigen domeinnaam ziet er natuurlijk erg professioneel uit, maar je kan ook beginnen via WordPress.com. Even kijken of je het toch echt wel zo leuk vind en toch overgaan naar WordPress.org.
 • Patricia raadt aan om meteen goed te beginnen (via WordPress): “Ik zou meteen goed beginnen. Eigen domein, host, hele pakket. Je hebt al zoveel voordelige opties. En dan is het ook echt van jou. Wordt het booming, dan kun je ook makkelijk zelf advertentiemodules toevoegen enzo.”
 • Manon, die over gaat stappen naar WordPress, raadt toch aan eerst va Blogger te beginnen omdat het zo makkelijk is. Maar als jij zeker weet dat je 100% ervoor wilt gaan, zegt ze dat je toch beter meteen een eigen domeinnaam kunt nemen en starten via WordPress.org.”
 • Marlot raadt je ook aan te starten via WordPress: “Het hangt er een beetje vanaf wat je wilt met je blog, maar ik zou zelf betaald beginnen. Tegenwoordig hoeven hosts echt niet meer zo duur te zijn en kan je voor een paar euro per jaar beginnen. Het heeft echt enorme voordelen en die paar euro kan je zien als een kleine investering in je hobby. Aan bijna iedere hobby ben je geld kwijt, dus die paar euro lijkt me voor bloggen ook niet zo’n probleem.

Blog-Impressie-5

Hosting kiezen

Ook dit is erg belangrijk! Stephanie zegt dan ook dat je eerst goed moet nadenken en informeren voordat je een keuze maakt. Ze betaald nu een jaar ‘voor niks’ omdat ze snel wilde beginnen, en omdat het bedrijf heel erg goedkoop was dus de stap snel maakte zonder na te denken. Stephanie: “Kijk vooral goed naar hoeveel ruimte geheugen je krijgt!

Hieronder een lijst van de genoemde hostingbedrijven.

 • Antagonist
 • Hostnet BV
 • Squarespace
 • Robohost
 • EasyHost

Blog-Impressie-6

Blogtips algemeen

 • Patricia: “Doorzetten! Een netwerk en lezers moet je echt opbouwen. Niet denken dat je meteen de nieuwe Miss Lipgloss bent en gigaveel bezoekers trekt.
 • Manon: “Houd je blog dichtbij jezelf, ga niet anders doen dan je eigenlijk bent of wat je eigenlijk vind. Maar vooral: blijf het leuk vinden en geniet ervan!
 • Hilde: “Ja, vooral over de layout van een blog. Probeer eens in je vriendenkring te kijken of er iemand is die verstand heeft van ICT en jouw kan helpen met je site. Coderen is namelijk vrij lastig en ik zie dat sommige mensen daarom maar bij het basic design van WordPress blijven. Best zonde, want er valt veel meer uit te halen.
 • Amy: “Als je geen held bent met thema’s en layouts, kijk dan zeker eens op Etsy. Ik heb mijn thema aangeschaft via Etsy en op 5 minuutjes was het volledig geïnstalleerd. Op Etsy heb je ook veel betaalbare layouts terwijl je bij een webdesigner snel 200-300 euro kwijt bent.
 • Zarissa: “Bij bloggen is kwaliteit vaak belangrijker dan kwantiteit. Het is niet nodig om elke dag iets online te zetten dat jezelf niet zo interesseert. Uit ervaring weet ik dat het een leuker gevoel is als ik iets online plaats dat veel voor me betekent en waar ik dagen aan heb gewerkt.
 • Sytse: “Hoge rankings, betaalde opdrachten en veel bezoekers zijn leuk maar dat moet nooit je drijfveer worden.

 

Blogtips voor beginners

 • Mijn tip: Doe het niet voor de gratis producten maar omdat het je hobby is! Je valt snel door de mand als je het alleen voor de producten doet. En niet omdat het je passie is!
 • Marlot: “Schrijf je teksten vooruit en controleer ze voor ze online gaan. Zelf ben ik niet zo goed in plannen en typ ik mijn teksten nog wel eens ’s avonds laat. Met als gevolg dat er spel- of grammaticale fouten insluipen. Zonde! Ik merk dat als ik mijn teksten later nog een keer controleer, ik er bijna alle fouten uit kan halen. Bezoekers kunnen vrij kritisch zijn, dus die fouten kunnen er echt voor zorgen dat mensen wegklikken!
 • Marisca: “Denk heel goed na over je domeinnaam en ga niet over één nacht ijs. Vraag je af of het voor een ander duidelijk is waarover je blogt. Een domeinnaam met een cryptische omschrijving die alleen jij snapt, is bijvoorbeeld niet handig.
 • Hilde: “Het is slim om op je site aan te geven hoe vaak je artikelen zal uploaden en op welke dagen. Ik merk dat mijn lezers het prettig vinden om te weten waar ze aan toe zijn. Verder is social media echt dé uitkomst om je blog te promoten, dus sluit je bijvoorbeeld aan bij blogger Facebook groepen.
 • Amy: “Desnoods zet je je blog een paar maanden privé en oefen je gewoon in stilte maar wees niet bang om te experimenteren met je blog!
 • Sytse: “Bereid je goed voor. Een blogje opzetten is 1 ding. Een blog onderhouden en lezers blijven boeien is een hele andere tak van sport.”
 • Zarissa: “Neem je tijd om je eigen stem te vinden. Als je schrijft wat je denkt dat andere willen, geniet je na een tijdje er niet meer van. Wees origineel en beleef plezier in wat je doet.

beginnen

Dit was dan mijn eerste bloggers guide artikel! Ik hoop dat jullie er wat aan hadden. Dit is een nieuwe categorie voor mijn blog, dus mochten jullie een request hebben, dan hoor ik het graag! Binnenkort kunnen jullie sowieso meer tips verwachten, en ook wat behind the scenes (zoals mijn film setup, bewerkingsprogramma’s en fotografeertips).

 Via welk platform blog jij?

 

  Love it? Laat het mij weten!