Beginnen met bloggen: welk blogplatform moet je kiezen?

Een platform kiezen om op te bloggen, dat is best moeilijk! Zeker als je net pas begint met bloggen of wanneer je van plan bent een blog te gaan beginnen. Er zijn verschillende soorten platforms en ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je wilt natuurlijk meteen de juiste keuze maken, want overstappen is een helse klus. Daarom help ik je vandaag om meteen de juiste keuze te maken!

IMG_8575

Via welk platform blog ik dan?

Zelf blog ik via WordPress.org, een zelf gehoste versie van WordPress.com. Toen ik vijf jaar geleden begon met bloggen deed ik dat via Blogger (oftewel Blogspot). Echter heb ik hierop maar een maandje geblogt voordat ik  overging naar mijn eigen domeinnaam en dus ook naar WordPress. Voor mij was dat erg gemakkelijk, want mijn vader heeft een hostingbedrijf (X-Site Internet Services en EIGEN-DOMEIN) en daarom kan ik ook niet veel vertellen over het hosten. Mijn vader regelt dat gewoon allemaal. Super ideaal is dat.

 

Hulp ingeschakeld

Omdat ik er niet veel over kan vertellen heb ik hulp ingeschakeld, van 15 andere bloggers die hun ervaringen met mij delen. Sommigen hebben al jaren ervaring, sommigen zijn overgestapt van platform en/of hosting en anderen die bloggen net pas. Ik wil natuurlijk alle bloggers bedanken voor het meewerken aan dit artikel.

Er zijn heel erg veel platforms waarop je kunt bloggen en vandaag stip ik er een aantal aan. Natuurlijk belicht ik de voor- en nadelen van ieder platform. En deel ik de meningen en ervaringen van de bloggers met het platfrom. Wel kan ik al zeggen dat WordPress het meest gebruikte blogplatform is.

Blog-Impressie-1

WordPress

Dit is het platform waarmee ikzelf blog. Ik ben er erg tevreden over en ik zou iedereen aanraden om hiermee te bloggen. Professioneel blogger Patricia werkt via WordPress. Zij blogt al ruim tien jaar (!) en is in het verleden van het platform Joomla overgestapt naar WordPress. WordPress is een erg gebruiksvriendelijk platform, dat miste ze bij Joomla. Daarom raad zij zonder twijfel ook WordPress aan. Hetzelfde geldt voor Elise, een beginnende blogger. Zij is nu een jaartje bezig met bloggen en in die korte tijd al overgestapt van Joomla naar WordPress. Voornamelijk omdat Joomla niet erg ‘beautyblog-vriendelijk’ is.

Ook Marisca blogt via WordPress. Zij vind het zo fijn omdat het veel mogelijkheden biedt, zoals plugins en thema’s. Ook omdat veel mensen het platform gebruiken. Wanneer je een vraag of probleem hebt kun je simpelweg even Googlen, of je vraag in een Facebookgroep stellen, en je probleem wordt binnen no time opgelost. Amy is ook te spreken over WordPress. Ze heeft wel een aantal minpuntjes, want de plug-ins zorgen soms nog wel eens voor malfuncties. Het kan voorkomen dat hackers binnenkomen via deze plugins. Net als dat  slecht geüpdatete plug-ins je website kunnen laten crashen. Zorg er dus wel altijd voor dat je je plugins goed update (!). Zelf heb ik hier trouwens geen last van.

Earliecia is ooit haar webshop (momenteel offline) begonnen via WordPress. En omdat ze dit zo gemakkelijk vond, heeft ze nu dus ook een blog gebouwd met WordPress. Eerst via de gratis versie (hier dadelijk meer over) en koos erna de betaalde versie. Joyce runt twee blogs, beide via WordPress. Ze is hier ook echt gehecht aan en zou nooit overstappen naar een ander platform. Wel hosts ze bij twee verschillende hostingbedrijven, waar ze beide erg tevreden over is. Joyce vind de WordPress app erg handig: “De WordPress app staat wel op mijn telefoon en mijn iPad. Maar toch kruip ik liever achter de pc om blogs te schrijven. Wel vind ik het handig om reacties goed te keuren via mijn telefoon als dit nodig is.

Eline blog nu zo’n anderhalf jaar en vind WordPress zeer geschikt voor beginners. Waarom? Het is heel basic, artikelen inplannen en foto’s toevoegen is extreem makkelijk. Er zijn daarnaast ook veel mogelijkheden om verder te groeien!

 

Gratis WordPress

De gratis versie van WordPress is leuk om mee te beginnen maar je kan geen plugins downloaden en ook geen Google Analytics gebruiken. Dat is toch wel een groot nadeel vind ik zelf. Ook is je URL erg lang (bijvoorbeeld kimterstege.wordpress.com). Earliecia is op dit platform begonnen en later overgestapt naar WordPress.org: “Op zich is het overzetten van je gratis blog naar een betaalde WordPress versie best makkelijk omdat je de inhoud van je site letterlijk met een klik op de knop kunt integreren in je betaalde WordPress omgeving. Toch zou ik het niet nog eens zo doen. Het thema moet je namelijk wel aanpassen en dat is veel werk. Als je het kunt missen raad ik aan om direct voor een betaald platform te kiezen.

Wendy blogt via WordPress.com. Het bevalt goed want het werkt goed op een mobiel en ze vind het prettig dat vrijwel alles aan te passen is. Wendy: “Het is belangrijk dat het platform goed werkt anders demotiveert dit om te bloggen.

Voordelen van WordPress (volgens de bloggers)

 • Gebruiksvriendelijk
 • Beginnersvriendelijk
 • Toegankelijk voor elk device (WordPress app)
 • Nederlandse variant
 • Hoop plug-ins (ook voor SEO)
 • Makkelijk dingetjes op te zoeken via Google (tutorials e.d.)
 • Typen van artikelen is makkelijk en gaat soepel
 • Professionele uitstraling
 • Makkelijk voor je bezoekers om te reageren
 • Meest Google-friendly
 • Gratis en betaalde versie

Nadelen van WordPress (volgens de bloggers)

 • Thema’s aanpassen kan erg moeilijk zijn, hiervoor moet je (soms) wat technischer zijn
 • In het begin even wat uitvogelen, je moet er echt eventjes voor gaan zitten
 • Veel plugins, maar niet allemaal even goed, sommigen werken totaal niet
 • Veel bloggers gebruik dezelfde templates, voor iets origineels moet je toch echt zelf iets maken (of laten maken)
 • Gratis versie (.com) is onduidelijk en heeft heel erg weinig opties en mogelijkheden

 

Blog-Impressie-2

Blogger / Blogspot

Manon blogt al een halfjaar via Blogger. Waarom ze Blogger gekozen heeft? Ze was er al mee bekend en daarom makkelijk om meteen te starten. Toch kiest zij ervoor om binnenkort ook over te stappen naar WordPress. Ook Marlot is begonnen op Blogger. Toch blogt ze nu via WordPress omdat Blogger erg leuk is, maar te weinig mogelijkheden biedt. Als ze het overnieuw mocht doen, zou ze meteen bij WordPress beginnen. Ook Amy heeft ervaring met Blogger. Maar is overgestapt naar WordPress: “Blogger lag me gewoon niet zo goed. De layout sprak me niet aan en ik vond sommige dingen erg lastig om mee te werken. WordPress is dan weer een pak gebruiksvriendelijker in mijn ogen en het heeft ook meer mogelijkheden.

Overigens kun je via blogger ook gratis bloggen. Uiteraard heb je dan ook een lange URL (bijvoorbeeld kimterstege.blogger.com of kimterstege.blogspot.nl)

Voordelen van Blogger (volgens de bloggers)

 • Vrij overzichtelijk
 • Spreekt voor zich en dus super simpel
 • Toegankelijk voor elk device (Blogger app)
 • Beginnersvriendelijk
 • Layout gemakkelijk aanpassen, maar wel weinig opties
 • Gratis en betaalde versie

Nadelen van Blogger (volgens de bloggers)

 • Weinig opties voor lay-out en thema’s
 • Reactieveld kent Blogger niet, dus dat moet via een Google account. Dat kan ervoor zorgen dat je bezoekers niet reageren omdat het meer moeite is.
 • Minder gebruiksvriendelijk als WordPress


 

SquareSpace

Zarissa blogte eerst via WordPress, maar is overgestapt naar SquareSpace. In eerste instantie voor de mooie thema’s en de mogelijkheid om een webshop te koppelen aan een blog. Met haar basispakket kon ze ook contributors toelating geven om zelf te posten op haar blog. Zarissa: “Ik had een paar recensies gelezen en ik was overtuigd. Het is allemaal zo gemakkelijk om mee te werken. Naar mijn mening veel gemakkelijker dan wordpress, waarmee ik vroeger werkte. Het is in het begin een beetje zoeken, maar door de goede customer service had ik mijn nieuwe website binnen 2 dagen al helemaal zoals ik wilde. Het snelste dat ik hulp kreeg van de customer service was binnen 2 uren. En ook al zou je dat te lang vinden, kan je al goed je weg vinden met behulp van de gratis workshops.

Een nadeel (in het begin) was dat de thema’s niet genoeg aangepast waren voor bloggers. Het was goed als je een portfolio wilde opzetten, maar de echte schrijvers moesten van alles aanpassen aan een thema om het goed te krijgen. Intussen is dat al verbeterd. Er zijn nieuwe thema’s bijgekomen en de tutorials zijn al een pak uitgebreider. WordPress is echt gericht op bloggers. Dat is heel duidelijk, Squarespace moet daar nog aan werken. Zarissa: “Spijtig genoeg heb ik nog altijd geen thema gespot voor een echte blogazine, maar hoop doet leven. Bij SquareSpace zullen ze er wel aan werken.  De thema’s NOG meer aanpassen naar bloggers toe. Het is nog altijd een business platform en de focus ligt iets te hard op foto portfolios. Misschien ook de prijs van de basispakketten wat aanpassen, zodat voor niet-werkenden ook toegankelijker is.

Voordelen van SquareSpace(volgens de bloggers)

 • Mooie thema’s
 • Mogelijkheid om er een webshop aan te koppelen
 • Contributors kunnen zelf posten op je blog
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gratis workshops

Nadelen van SquareSpace (volgens de bloggers)

 • Voornamelijk gericht op business en portfolio
 • Niet echt thema’s voor bloggers
 • Je moet veel aanpassen als blogger
 • Iets aan de prijzige kant

 

Blog-Impressie-3

Joomla

Sytse blogde voorheen via Wordpres: “Aangezien ik een frisse start wilde maken ben ik overgegaan. Ik vind het fijn, maar toch ook niet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik weet dus nooit wat wel of niet kan en heb daarvoor altijd hulp van buitenaf nodig. Voordeel is natuurlijk wel dat ik altijd meer kan dan ik momenteel doe. Heel misschien ga ik weer terug naar WordPress. Dat is een stuk makkelijker en daarmee kun je veel sneller uit de voeten.

Sytse vindt Joomla een stuk lastiger dan hij had verwacht. Al is hij best tevreden met de look van zijn blog. Daarom sprak ik hem ongeveer een maand later nog eens. En tja, zijn mening is toch wel veranderd; via welk platform blog je Syts?! Sytse: “WordPress, of course! Ik adviseer iedereen WordPress. Het meest ideale blogplatform dat ik ken!”.

Voordelen van Joomla (volgens de bloggers)

 • Meer opties en mogelijkheden dan WordPress (eindeloos)
 • Voor gevorderde bloggers erg geschikt
 • Joomla is beschikbaar voor elk apparaat

Nadelen van Joomla (volgens de bloggers)

 • Erg moeilijk voor beginners
 • Moeilijk om het hele Joomla concept te snappen
 • Niet geschikt voor beautyblogs
 • Bezoekers moet via een plugin (JComments) reageren en ziet er niet altijd even mooi uit
 • Uploaden van foto’s duurt lang, het moet een voor een
 • Het is echt zo technisch. Je moet voornamelijk in HTML kunnen knutselen.

 

Weebly

Yvonne blogt al ruim twee jaar via Weebly. Ze vind het lekker simpel en is er erg tevreden over. Weebly biedt veel mogelijkheden en dat vind ze prettig. Ook Weebly biedt een gratis en betaalde versie, wederom is je URL dan een stuk langer (bijvoorbeeld kimterstege.weebly.com)

Voordelen van Weebly (volgens de bloggers)

 • Gebruiksvriendelijk
 • Beginnersvriendelijk
 • Biedt veel mogelijkheden
 • Toegankelijk voor elk device (Weebly App)

Nadelen van Weebly (volgens de bloggers)

 • Geen volgens Yvonne

 

Blog-Impressie-4

Hoe verder?

Je hebt nu bergen met informatie. Maar wat moet je er nu precies mee? Via welk platform en moet ik meteen een domeinnaam en hosting nemen of eerst gratis? Hieronder wat adviezen van mij en een aantal bloggers.

 • Mijn advies is om te kiezen voor WordPress. Een eigen domeinnaam ziet er natuurlijk erg professioneel uit, maar je kan ook beginnen via WordPress.com. Even kijken of je het toch echt wel zo leuk vind en toch overgaan naar WordPress.org.
 • Patricia raadt aan om meteen goed te beginnen (via WordPress): “Ik zou meteen goed beginnen. Eigen domein, host, hele pakket. Je hebt al zoveel voordelige opties. En dan is het ook echt van jou. Wordt het booming, dan kun je ook makkelijk zelf advertentiemodules toevoegen enzo.”
 • Manon, die over gaat stappen naar WordPress, raadt toch aan eerst va Blogger te beginnen omdat het zo makkelijk is. Maar als jij zeker weet dat je 100% ervoor wilt gaan, zegt ze dat je toch beter meteen een eigen domeinnaam kunt nemen en starten via WordPress.org.”
 • Marlot raadt je ook aan te starten via WordPress: “Het hangt er een beetje vanaf wat je wilt met je blog, maar ik zou zelf betaald beginnen. Tegenwoordig hoeven hosts echt niet meer zo duur te zijn en kan je voor een paar euro per jaar beginnen. Het heeft echt enorme voordelen en die paar euro kan je zien als een kleine investering in je hobby. Aan bijna iedere hobby ben je geld kwijt, dus die paar euro lijkt me voor bloggen ook niet zo’n probleem.

Blog-Impressie-5

Hosting kiezen

Ook dit is erg belangrijk! Stephanie zegt dan ook dat je eerst goed moet nadenken en informeren voordat je een keuze maakt. Ze betaald nu een jaar ‘voor niks’ omdat ze snel wilde beginnen, en omdat het bedrijf heel erg goedkoop was dus de stap snel maakte zonder na te denken. Stephanie: “Kijk vooral goed naar hoeveel ruimte geheugen je krijgt!

Hieronder een lijst van de genoemde hostingbedrijven.

 • Antagonist
 • Hostnet BV
 • Squarespace
 • Robohost
 • EasyHost

Blog-Impressie-6

Blogtips algemeen

 • Patricia: “Doorzetten! Een netwerk en lezers moet je echt opbouwen. Niet denken dat je meteen de nieuwe Miss Lipgloss bent en gigaveel bezoekers trekt.
 • Manon: “Houd je blog dichtbij jezelf, ga niet anders doen dan je eigenlijk bent of wat je eigenlijk vind. Maar vooral: blijf het leuk vinden en geniet ervan!
 • Hilde: “Ja, vooral over de layout van een blog. Probeer eens in je vriendenkring te kijken of er iemand is die verstand heeft van ICT en jouw kan helpen met je site. Coderen is namelijk vrij lastig en ik zie dat sommige mensen daarom maar bij het basic design van WordPress blijven. Best zonde, want er valt veel meer uit te halen.
 • Amy: “Als je geen held bent met thema’s en layouts, kijk dan zeker eens op Etsy. Ik heb mijn thema aangeschaft via Etsy en op 5 minuutjes was het volledig geïnstalleerd. Op Etsy heb je ook veel betaalbare layouts terwijl je bij een webdesigner snel 200-300 euro kwijt bent.
 • Zarissa: “Bij bloggen is kwaliteit vaak belangrijker dan kwantiteit. Het is niet nodig om elke dag iets online te zetten dat jezelf niet zo interesseert. Uit ervaring weet ik dat het een leuker gevoel is als ik iets online plaats dat veel voor me betekent en waar ik dagen aan heb gewerkt.
 • Sytse: “Hoge rankings, betaalde opdrachten en veel bezoekers zijn leuk maar dat moet nooit je drijfveer worden.

 

Blogtips voor beginners

 • Mijn tip: Doe het niet voor de gratis producten maar omdat het je hobby is! Je valt snel door de mand als je het alleen voor de producten doet. En niet omdat het je passie is!
 • Marlot: “Schrijf je teksten vooruit en controleer ze voor ze online gaan. Zelf ben ik niet zo goed in plannen en typ ik mijn teksten nog wel eens ’s avonds laat. Met als gevolg dat er spel- of grammaticale fouten insluipen. Zonde! Ik merk dat als ik mijn teksten later nog een keer controleer, ik er bijna alle fouten uit kan halen. Bezoekers kunnen vrij kritisch zijn, dus die fouten kunnen er echt voor zorgen dat mensen wegklikken!
 • Marisca: “Denk heel goed na over je domeinnaam en ga niet over één nacht ijs. Vraag je af of het voor een ander duidelijk is waarover je blogt. Een domeinnaam met een cryptische omschrijving die alleen jij snapt, is bijvoorbeeld niet handig.
 • Hilde: “Het is slim om op je site aan te geven hoe vaak je artikelen zal uploaden en op welke dagen. Ik merk dat mijn lezers het prettig vinden om te weten waar ze aan toe zijn. Verder is social media echt dé uitkomst om je blog te promoten, dus sluit je bijvoorbeeld aan bij blogger Facebook groepen.
 • Amy: “Desnoods zet je je blog een paar maanden privé en oefen je gewoon in stilte maar wees niet bang om te experimenteren met je blog!
 • Sytse: “Bereid je goed voor. Een blogje opzetten is 1 ding. Een blog onderhouden en lezers blijven boeien is een hele andere tak van sport.”
 • Zarissa: “Neem je tijd om je eigen stem te vinden. Als je schrijft wat je denkt dat andere willen, geniet je na een tijdje er niet meer van. Wees origineel en beleef plezier in wat je doet.

beginnen

Dit was dan mijn eerste bloggers guide artikel! Ik hoop dat jullie er wat aan hadden. Dit is een nieuwe categorie voor mijn blog, dus mochten jullie een request hebben, dan hoor ik het graag! Binnenkort kunnen jullie sowieso meer tips verwachten, en ook wat behind the scenes (zoals mijn film setup, bewerkingsprogramma’s en fotografeertips).

 Via welk platform blog jij?

 

  Geen zin om een reactie achter te laten. Like dit artikel!
Volg:
Kim

Hi! Ik ben Kim. Een 22-jarige makeup enthousiast. Mijn voorkeur gaat uit naar high-end beauty, voornamelijk uit Amerika. Hier op mijn online plekje probeer ik je tips en tricks te geven, doe ik reviews over de nieuwste producten en laat ik regelmatig mijn favorieten zien!

Deel deze post:

38 Reacties

 1. 13 november 2015 / 06:42

  Handige blog! Super! Ik ben sinds kort overgestapt op Squarespace en ik ben er super tevreden mee. Goede service en heel gebruiksvriendelijk. Alleen mis ik de vrijheid van wordpress soms. Wellicht stap ik straks weer over naar wordpress als mijn website is gegroeid en er meer behoefte is aan aanvullende functionaliteit of een custom template.

 2. 1 juni 2015 / 11:21

  Dit is zo’n fijn artikel! Ik twijfel echt al meer dan een jaar om over te stappen op wordpress ik werk nu met blogger en moet binnenkort mijn hosting weer betalen, waarna dit dus het goede moment zou zijn om over te stappen.. Maar ik durf het niet, ik weet niet precies wat mij tegenhoudt.. Iets onbekends en ik ben bang dat ik het niet begrijp. Nu kan ik mijn eigen layout coderen en in Blogger is dat redelijk makkelijk, maar in WordPress is dat wat ingewikkelder. Verder de ingewikkelde dingen zoals SEO enzo interesseren me niet, maar het is wel heel zonde omdat ik daardoor veel bezoekers mis. En het commensysteem bij Blogger is heel vervelend, ik hoor het van lezers dat dat de reden is waarom ze nooit reageren. Ik hoop nog steeds ooit de stap te maken naar WordPress, dit artikel bewaar ik in ieder geval!

  • 11 januari 2017 / 10:17

   Hey Romy, ik heb net hetzelfde gevoel. Ik blog al sinds 2014 op blogger. Maar ben een jaar geleden daar een nieuwe Nederlandstalige blog begonnen. Deze blog houd ik goed bij, minstens 2 Posts per week. En ik begin ook meer vrijheid qua layout en plug-ins te missen. WordPress ziet er veel professioneler uit, plus je kan daar je domein kopen. Dit wil ik pas binnen elke jaren doen, wanneer mijn studies zijn afgerond zn ik zen inkomen heb. Maar om heel die tijd nog op de gratis versie te bloggen, daar voel ik me dan weer niet zo goed bij… Meh… dilemma’s.

 3. Emma
  11 mei 2015 / 14:41

  Super handige tips! Ik wil zelf een blog beginnen en de tip om eens te kijken op Etsy is een hele goeie!

 4. 27 april 2015 / 07:57

  Vorig jaar overgestapt van Blogger naar WordPress. Blogger was leuk in het begin maar naarmate ik meer blogde, miste ik wat uitgebreidere mogelijkheden. Ook een eigen domein aangeschaft en hosting geregeld. Geen moment spijt van gehad.

 5. makeyoubeautiful21
  25 april 2015 / 11:43

  Wat een goed artikel.
  Hier hebben wij zeker iets aan.
  Wij hebben trouwens wel een vraagje aan je, ‘Hoe komt het dat jou blog zo populair geworden is?’
  We zijn heel erg nieuwsgierig hoe dat ontstaan is en hoe je dat voor elkaar hebt gekregen.
  Zou je daar eens een artikel over willen schrijven?

 6. 24 april 2015 / 22:15

  Uitgebreid en doordacht artikel, Kim. Ik ben het helemaal eens met jouw adviezen voor beginners!

 7. Bettie
  24 april 2015 / 17:07

  Tot een week geleden gebruikte ik Blogger, maar ik ben nu ook overgestapt naar wordpress.org. Ik vind het nog wel heel erg wennen, maar dat is een kwestie van tijd.

 8. 24 april 2015 / 00:22

  Handig artikel! Zelf ben ik op zoek naar een eigen domein. Ik twijfel tussen Hostnet en Antagonist maar ga denk ik toch wel voor de laatste :D

 9. 20 april 2015 / 15:41

  Echt een super handig artikel. Had ik moeten hebben toen ik begon! Ik begon met blogger en heb nu WordPress. Als beginner is Blogger heel fijn, maar toch raad ik WordPress echt aan!

 10. 20 april 2015 / 11:56

  Goeie beginners guide! Ik ben erg benieuwd naar je tips over filmen en fotografie.

  • 20 april 2015 / 21:59

   De eerst volgende bloggers guide, over video, komt volgende week maandag online! x

 11. Lucky_beautylover
  19 april 2015 / 20:02

  Super handig! Bedankt voor de tips! xx

 12. 19 april 2015 / 17:34

  Heel goed artikel! Fijn om zo de voor- en nadelen van elk platform te zien. Ik blog al jaren met WordPress.org en ben onwijs tevreden. Gisteren is er bij mij een blog online gekomen over het starten met een WordPress.org blog, misschien handig voor eventuele lezers die graag willen beginnen en niet weten hoe :-)

 13. Celeste
  19 april 2015 / 17:01

  Wat een mega handig artikel is het geworden! Ik weet zeker dat veel (beginnende) bloggers hier veel aan zullen hebben!

 14. 19 april 2015 / 16:44

  Leuk artikel is het geworden! Zeker voor beginnende bloggers is het echt een mooi overzicht!

 15. 19 april 2015 / 15:56

  Je hebt er echt een heel erg leuk/informatief artikel van gemaakt! Dank je wel voor de leuke vragen, daardoor heb ik natuurlijk ook zelf dingen bijgeleerd! Ik ben trouwens met mijn nieuwe hosting heel erg tevreden. Je kan mijn nieuwe hostingserver hier vinden https://vnc-design.eu/ . Hij maakt trouwens zelf ook websites wat heel erg handig is als ik een vraagje heb in verband met design.

  Dank je wel Kim!

  Liefs Stéphanie

 16. Lizzy
  19 april 2015 / 14:09

  Wauw wat een goed en uitgebreid artikel! Heel leerzaam! :) Zelf werk ik al jaren met WordPress. Het is naar mijn idee het beste platform om een blog op te starten. En je moet inderdaad niet bloggen vanwege de eventuele gratis spullen! Bloggen doe je alleen om het plezier!

 17. 19 april 2015 / 12:40

  Wauw Kim, wat een prachtig, compleet en informatief artikel! Hoe tof dat je meerdere bloggers om een mening hebt gevraagd om dit artikel zo compleet mogelijk te maken. Ik ben nu al benieuwd naar jou volgende versie! :)

  Ik ben ook eerst begonnen op Blogspot, het gebruik was super easy en bood dan ook al snel te weinig mogelijkheden. Overzetten naar WordPress durfde ik dan ook niet. Ik ben overgestapt en een nieuwe blog begonnen op WordPress (gratis) en had ook wel spijt dat ik niet gelijk op een eigen domein en hosting ben begonnen omdat het overzetten achter de schermen niet helemaal vlekkeloos ging.. Een aantal mogelijkheden die jij noemt ken ik trouwens niet eens, goed om alles zo eens op een rijtje te zien. Helder en duidelijk!

 18. 19 april 2015 / 11:34

  Ik gebruik ook WordPress sinds het begin, heel blij met deze keuze!

 19. 19 april 2015 / 11:22

  Hele fijne tips! Wij bloggen al vanaf het begin via Blogger. Ik heb er zelf geen problemen mee, misschien omdat ik niet anders ken? Ik doe geen hele rare dingen met de blog, dus zolang ik makkelijk mijn artikel kan schrijven, vind ik alles prima :)

 20. Ina
  19 april 2015 / 11:04

  Fijn artikel, ik wil wel even reageren op twee bloggerspunten namelijk:
  Weinig opties voor lay-out en thema’s -> Als je wat meer wilt investeren in je blog kun je een template kopen waardoor je een heel nieuwe lay-out kan creëren. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij WordPress. Op Etsy zijn heel veel mooie lay-outs te vinden voor blogger.

  Reactieveld kent Blogger niet, dus dat moet via een Google account. Dat kan ervoor zorgen dat je bezoekers niet reageren omdat het meer moeite is. -> Hiervoor raad ik intensdebate aan. Ik vind het blogger comment systeem ook belachelijk dus ik gebruik dit zelf al enkele jaren en ik ben hier heel tevreden over. Je kunt al je comments makkelijk beheren.

  Dus voor mensen die via blogger bloggen zoals mij zijn dit enkele tips! :)

 21. 19 april 2015 / 10:57

  Super leuk om te lezen!
  Ook heel erg handig!
  Liefs Iep

 22. 19 april 2015 / 10:10

  Ik blog via WordPress en ben bezig om te kijken naar de mogelijkheden voor een betaalde versie. Ik heb ook tijdje via Blogger geblogd maar dit vond ik echt gebruikersonvriendelijk

 23. 19 april 2015 / 09:57

  Leuk artikel zeg! Heel fijne tips en ik ga volledig akkoord, WordPress is zo ongelofelijk handig en simpel, ik zou nooit met iets anders beginnen. Al zou ik ook van het begin met de .org versie begonnen zijn ipv alles te moeten overzetten. Dit verliep gelukkig zonder problemen, maar ik heb er wel enkele uren aan kwijt gespeeld!

 24. lesly
  19 april 2015 / 09:41

  Goed artikel .. ik heb altijd gewerkt met wordpress en blogspot .. omdat die twee het makkelijkste werkte en vooral bij wordpress ( ben vrij vroeg best technisch bezig geweest ) hele mooie pagina’s kan maken die ik dan gebruikte voor mn radioshow .. ben beniewd naar de volgende bloggersartikel

 25. 19 april 2015 / 09:29

  Goede tips en interessant om te lezen. Ik zou zelf niet zo snel weggaan bij WordPress, omdat ik nu alles eindelijk snap, maar ik vind het wel interessant om te weten hoe de andere platforms werken. Heel fijn artikel!

 26. 19 april 2015 / 09:11

  wat een super fijn artikel! ik ben al een tijdje aan het overwegen wat ik zou doen. ik zit nu bij de gratis versie van wodpress maar merk dat ik meer wil met mijn blog. je kan weinig dingen bijvoegen qua opties en je blijft erg beperkt. dit artikel zorgt er wel voor dat ik makkelijker een keuze kan maken! Bedankt!

 27. 19 april 2015 / 09:09

  Fijn dat je dit allemaal op een rijtje hebt gezet! Ik blog zelf via wordpress.org, wat ik nog steeds erg fijn en overzichtelijk vind!

 28. Patricia
  19 april 2015 / 07:59

  Wat heb je er een interessant verhaal van gemaakt Kim. Met veel plezier aan meegewerkt.

 29. 19 april 2015 / 07:45

  Hele handige tips en dit artikel zal ik bewaren zodat ik het altijd even terug kan lezen ;-)

  Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *